Sagt om Konsten att sköta ett äppelträd

“.... framför allt blir man entusiastisk och intresserad av äppelodling. Vi får veta mycket om bl.a. val, plantering, beskärning och annan skötsel av träden, när man plockar och hur man förvarar äpplen, om små och stora skadedjur. Dessutom finns det listor med exempel på sorter som skiljer sig i fråga om blomsterfärg, härdighet, motståndskraft mot det ena och det andra, skördetid etc. I boken finns trevliga färgfoton och litteraturlista. Bara att rekommendera för äppelälskare.”
Bodil Enoksson, Bibliotekstjänst

“Det här är boken som tar upp det mesta om äppleträd, både sådana frågor som ofta kommer upp och sådant man kanske aldrig funderat över men som plötsligt känns kul att veta. Här får du hjälp med allt från sortval, jordkvalitet, placering och plantering till kartgallring, skördetidpunkt och förvaring. Sjukdomar och skadedjur har egna kapitel liksom ympning och beskärning  
Mer närodlat kan det inte bli, skriver författaren Görel Kristina Näslund om att ha egna äppleträd i trädgården. En minneslista hjälper dig med skötseln genom året. Det finns flera mycket användbara listor i boken. Extra hållbara äpplen, sorter som inte kräver så mycket beskärning, äpplesorter med frosttåliga blommor, sorter med viss motståndskraft mot kräfta är några exempel. Skulle du ändå tycka att det är betungande med alla äpplen finns en lista med flera tips på vad man kan göra om det blir för mycket frukt.
Varje kapitel inleds med ett äppelcitat från litteraturen. Bellman, Lagerlöf, Enquist, Moberg och tjugo andra citeras. Det är fint och intressant och passar bra i denna all-round bok. För detta är både en praktisk bok med nya kunskaper och behaglig, intressant bok för soffan.”
Anna Holmgren, Pomologen

 

hem