Råd om äppelsorter

Fråga om Fuji

Vi har fått Fuji på jobbet och jag gillar dem verkligen. Kanjag odla dessa äpplen vid vårt torp i södra Dalarna? Om inte,vad kan du rekommendera i stället?
Sara

Hej Sara!

I år har vi fått Fuji-äpplen från Kina till Sverige. Man har till exempel kunnat köpa dem i Konsum. Kina har blivit ett stort äppelland med växande export. I början av 1990-talet producerade Kina 4 miljoner ton äpplen om året, i slutet av 1990-talet hade produktionen mer än femfaldigats. Under samma period har den totala äppelproduktionen i resten av världen stått på samma nivå. En undersökning från 1999 visar att Fuji svarade för 45 procent av äppelproduktionen i Kina.

Kinas andel av världsproduktionen av äpplen ökade från knappt 11 procent år 1990 till nästan 37 procent år 2000. I dag, fem år senare, är Kinas andel antagligen större ändå. Tidigare reglerade den kinesiska staten mycket hårt vad bönderna kunde odla och säd gick före frukt. Numera uppmuntras fruktodling och frukt kan många gånger ge den kinesiske bonden bättre inkomster än risodling.

Fuji är från början ett japanskt äpple som togs fram 1939 genom att korsa Ralls Janet x Delicious. Det namngavs 1962 och släpptes på marknaden. Jag tror tyvärr inte att vi kan odla Fuji i Sverige, antagligen är det för värmekrävande för att mogna fram hos oss och i södra Dalarna går det inte alls. 
Kanske ska du istället odla Alice, också ett mycket gott, sött, saftigt äpple. Gyllenkroks Astrakan kan också passa dig, tror jag. Hampus är ett annat sött, gott äpple som jag tror att du skulle tycka om.

Lycka till, Görel Kristina

till toppen
_______________________________________________________


Hej Görel Kristina

På en gård i Skåne har jag stött på något som värdfolket kallar guldäpple. Det har en liten frukt och är färdigt till jul, där det brukar få sitta kvar som prydnad. Men jag hittar det inte i någon av dina böcker. Kan du gissa om det är något särskilt äpple?
HälsningarEva


Hej,

något äpple som heter bara guldäpple finns intemen vi har Tysk guldpepping och Guldrenett som bådaärganska små och finns kvar till jul. Jag gissar att det kan varanågotav dem. Den som bor i Skåne kan visa sitt äpple påFredriksdalsträdgård som brukar ha äppeldagar på hösten.
Vänliga hälsningar Görel Kristina

till toppen

_________________________________________________________


Hej!

Jag hittade boken "100 älskade äpplen" på biblioteket ochfann genast
mycket nytta i den. En underbart informativ och vacker liten bok. Jag
skulle väldigt gärna vilja få lite råd om det går för sig. Det är så att jag går i äppelträdsvaltankar. De två jag hade dog. Jag tror att saven steg för tidigt och att de sedan frös.

I vilket fall vill jag innerligt ersätta dessa. Jag bor mellan Ludvika och Grängesberg, i en liten köldsvacka vid en bäck. Vi har alltid kallare hos oss. Jag tippar att vi har zon 5 snarare än 4.De träd som dog för mig var ett Sävstaholm och ett Transparente Blanche. Det kan ha att göra med att tomten ligger på slutet av en ås, så vi har en hel del sandjord där det inte sluttar nedåt och blir närmast blött. Jag funderade nu på träden Rött Kaneläpple och Risäter. Om dessastår det att deär mindre kräsna med jordmån och växtplats, vad jagförstår. Stämmer det? Kan dessa två pollinera varandra?Ett Transparente Blanche kunde kanske komplettera. Men vi har en del störreträd och inte så stort val av växtplats för äppelträd.Två får plats. Annars kanske man ska överväga familjeträdeller inympning?

Jättetack för råd!Pernilla

PS Jag funderade även på Tunaäpplet, Dalarnas landskapsäpple. Det vet jag inte mer om än så. Vad har det för egenskaper? Skulle det passa hos mig tro?


Hej!

Som jag förstår det är din tomt litet olämplig föratt plantera äppelträd. Det finns ingen äppelsortsom trivsmed att stå med roten i blöt jord. Men om du ändå villförsöka, så gräv en stor grop och lägg grus i botten,det hjälper till att dränera under trädet.
Rött Kaneläpple och Risäter är fina härdiga sorter för ditt område men jag vet inget om befruktningen hos Rött Kaneläpple. Finns det äppelträd hos grannar i närheten är dock pollineringen inget problem.

Tunaäpplet kan odlas i zon 5. Det är en frisk och syrlig höstsort, mognar i oktober. Du kan köpa träd hos Olle Ridelius på Vassbo. Han är själv mycket förtjust i det äpplet.
Vänliga hälsningar Görel Kristina

till toppen

_________________________________________________________

Hej!

Jag letar efter ett äppelträd som min mor kallar för kanicker.Vetdu något om den här sorten, eller finns det ett annat namn påden?
Mvh Bertil


Hej!

Det råder stor förvirring när det gäller Kanikeräpplen. Oranie har kallats Kaniker i Skåne, så pröva den sortensom är mycket mycket god. Kanske är det den sorten du är uteefter. Men det finns också en mindre god sort som kallas SkånskKaniker och det finns en sort som bara heter Kaniker, inte heller lika god.
Vänliga hälsningar,Görel Kristina

Hej!
Enligt din förklaring så tror jag mest på Oranie eftersom dom är mycket goda efter vad min mor har sagt. Jag tackar för upplysningarna
Mvh Bertil

till toppen

_________________________________________________________

Hej !

Under en härlig höst i Åbo fick jag smak för RöttKaneläpple. Nu då jag har en egen trädgård längtarjag efter att plantera ett träd av den sorten. Jag ser att det finnsatt köpa i handeln, men jag har inte lyckats hitta vilka sorter denkorspollinerar med. Kan jag få hjälp med det?

Med vänliga hälsningar, Hanna


Hej Hanna!

Tyvärr saknar jag uppgifter om pollinerare till Röd Kanel. En nyfinsk bok om äpplen upptar Röd Kanel men den ger ingen uppgift om pollinerare. Men om du inte bor på en ensam ö utan med några olika äppelträd i grannskapet kommer ändå ditt träd alldeles säkert att bli befruktat, bin flyger ganska långt. Annars är James Grieve, Discovery, Sävstaholm och Transparente Blanche goda pollinerare till många äppelsorter.
Vänliga hälsningar  Görel Kristina

till toppen

_________________________________________________________

Hej!

Min syster fick sitt första barn nu i helgen, och som nybliven mosterskulle
jag gärna vilja förära gossebarnet ett äpple som vårdträd. Jag vill helst inte bara välja från standardsortimentet i plantskolorna, utan har lite
funderingar. Roligt vore med någon sorts lokal anknytning:
        Min syster bor nära Vårgårda, i Västergötland.Klimatzon 4 (fast där finns ett hus- och muromgärdat områdeson nog egentligen "är zon 3"). Jag och min syster är uppvuxnai Halland. Jag har läst om Hallands Brunnsäpple och också om Vallda.
Vår pappa kommer från Söderala socken (nära Söderhamn) i Hälsingland, finns där någon bra äppelsort från de trakterna?
        Kan du rekommendera någon/någrasorter som förutom att haanknytning till någon av dessa platserockså uppfyller dessakriterier: härdigt i zon 4, smakrikt dessertäpple, gärna ätmogetkring månadsskiftet november/december, så pojkens äpplenär goda att äta lagom till hans födelsedag? Det fårgärna vara en riktigt gammal sort. Min syster och svåger har skaffathöns och får av gamla svenska lantraser, och ett gammalt, liteovanligare, äpple skulle de säkert uppskatta.
        Och så får äpplet gärna vara vackert, både somäpple och träd. (Favoriten i min egen trädgård ärMaglemer. Äpplet är så himla gott och vackert, trädethar ett fint växtsätt, och så blommar den finare änbåde Säfstaholm, Transparente Blanche, Wealthy och den onamnadeastrakan vi också har där. Vi satte ett extraMaglemer bara utifallden gamla skulle "gå ut").Sedan är det välantar jag bådesvårt att få tag i äpplet nu, och också lite välsent att plantera. Men om du kan rekommendera någon bra sort har jagju chans att försöka få tag i den till våren. Jag harblivit rekommenderat att prata med E-planta om försäljningsställen, men jag måste ju veta vad jag skall ha först.
Vänliga hälsningar,  Margrethe



Hej!

Gratulerar till att ha blivit moster! Vilken bra idé att ge barnet ett äppelträd med anknytning till familjen. Jag har funderat hit och dit. Kavlås kommer från Västergötland men det är kanske inte härdigt nog och håller inte riktigt bra till november. Bergvik är ett fint äpple från Hälsingland men det tar många år innan man får frukt och det är svårt eller omöjligt att få tag i ett träd, man måste skaffa en ymp och ympa upp ett träd.
        Jag landar på Hallands Brunnsäpple som är ett tjusigt ochgott gammalt äpple. Trädet går bra i goda lägen i zon4 (och det har ju din syster), det stårbra mot sjukdomar, äpplenafaller inte så lätt frångrenen när det blåser.Och det bär rätt tidigt. Dessutom,det går bra att njuta  på barnets födelsedag (första gången när han fyllertre eller fyra, gissar jag). Du kan läsa mer om Brunnsäpplet påsidan 46 i min bok 100 älskade äpplen.
        Jag tror att både du och gossen skulle bli nöjda med Brunnsäpplet.Kanske känner du någon plantskola i Halland. Annars borde Grännaplantskola kunna hjälpa dig med ett träd. Det gör inte såmycket om du inte hittar en E-planta av sorten. E-plantor är viktigastför yrkesodlare som odlar stora områden av en och samma sort ochkan drabbas av virussjukdomar.
         Nu får du rita ett fint presentkort så länge och plantera till våren…..
    Vänliga hälsningar Görel Kristina

till toppen

__________________________________________________________

Hej!

Jag förstår att du får många frågor rörandeäpplen. Jag vore trots detta tacksam om du har möjligheten atthjälpamig att räta ut ett par frågetecken...
Jag köpte för åtta år sedan ett torp på landet utanför Varberg (västkusten) där jag bor med min fru och lille son. Jag har ett stort trädgårdsintresse (obotlig romantiker,dvs äpplen, rosor, pioner samt äldre perenner... Moderna växter göre sig icke besvär). Läget är gott. Något sluttande åt sydväst och helt öppet mot söder och väst. Jorden något sandhaltig men djup och god. Kanske lite blåsigt på hösten.
    Vi har äntligen kommit en bit med trädgården och planerar nu en mindre fruktgård. Åtta till nio äppleträd ska få samsas med sex grupper av alba-rosor. Rosorna är redanpå plats, så även fyra äppleträd (Brunnsäpple,GulRichard, Gyllenkroks Astrakan samt Melon-äpple).
Resterande träd planerar jag att plantera nästa höst (skaförlänga en stengärdsgård samt plantera en syrenhäckmot väster som skydd mot vinden).
    Så kommer jag då till mina frågor: Läste ett nummer av Allt om trädgård häromdagen. Många av mina favoriter var "rödlistade"! Är det överhuvudtaget lönt att plantera t ex Cox orange och Gravensteiner? Jag har smakat båda och vill så förtvivlat gärna ha dem i min trädgård. När jag läser om hur mottagliga dessa sorter är för sjukdomar ser jag framför mig vita, mjöldaggiga träd med skorv-svarta (möjligtvis ibland monilia-gula) frukter... Jag accepterar gärna en hel del bekymmer under de flesta år för att åtminstone då och då få plocka en underbar (helst skorvfri) fruktfrån trädet. Är detta en helt omöjlig förhoppningheller drabbas träden varje år? (Jag hoppas att få litetröst, känner jag mig själv rätt förlorar förnuftetoch nästa höst finns träden i min trädgård...)
    Du skrev i en av dina böcker att man kan "beställa" träd av ovanliga sorter i plantskolan. Jag hörde mig för men fick avvisande svar... Jag tror mig inte om att ympa utan vill helst ha ett "färdigt" träd. Sorter jag skulle önska är t ex Arreskov och Bramley. Finns det någon mer specialiserad plantskola till vilken man kan vända sig?
    Jag har turen att ha en jordkällare, men i den ligger ett halvt ton potatis... (Släkten var inte sena att höra av sig...) Är det möjligt att lagra vinterfrukten i kylskåp? Jag tror att svaret är ja, men räcker det att ventilera genom att t ex öppna en gång om dagen?
    Jag vore väldigt tacksam om du har möjlighet att hjälpa mig med mina frågor.
  Med vänliga hälsningar,  Torbjörn


Hej Torbjörn!

Ska man odla svårskötta äppleträd? Här stöderjag mig på min gamle vän fruktodlaren Bertil Eriksson, som tyvärrgick bort häromåret. Han sa att vissa älsklingsäpplen måste man bara odla även om träden ger bekymmer, för det är de värda. Det håller jag med om. Själv har jag både Cox Orange och Gul Richard i trädgården bara för att dessa äpplen är så underbara. Man får vara pedant och räfsa upp alla löv och hålla efter.
        Jag tycker alltså att du ska visst sätta både Cox Orangeoch Gravensteiner,  beskära träden väl när de blirstora och hålla efter. Det ska vara läplantering vid trädenmen den får inte vara för tät för vinden måstefå litet tillträde och hjälpa till att torka upp lövverketefter ett regn (minskar skorv). Syrener blir säkert bra. 
För att få tag i ovanligare sorter kan du ringa Gränna plantskola 0390-40208. De har ett stort sortiment och förser landets trädgårdsbutiker med träd. De kan säkert skicka träd till dig.
        Du kan lagra äpplen i kylskåp och vädra varje dag men jagser det inte som en idealisk lösning. Du kommer ju att få storamängder frukt och behöver ett större utrymme. Nästa årtycker jag att släkten får lägga sin potatis på annatställe. Då kan du skura jordkällaren och vädra den ordenligtunder sommaren. Sedan lagra äpplena där; lägg dem i lådorsom går att stapla. Banankartonger är också en möjlighet,livsmedelsbutiken kastar sådana kartonger varje dag.
        Jag tror att du kommer att få en underbar trädgård med fruktträd,albarosor, syrener och stengärdsgård. 
Lycka till med arbetet! Görel Kristina

till toppen

_____________________________________________________


Bästa Görel Kristina!
Jag ber så mycket om ursäkt, men jag måste få besvära dig ytterligare en gång. Jag skrev till dig för ett par dagarsedan och fick hjälp med ett par frågor.
Bl a undrade jag var man kan få tag på ovanligare äpplesorter. Du tipsade om Gränna plantskola, men de hade dessvärre inte desorter jag var intresserad av.
Jag sökte därför på internet och fann efter ett tagen dansk plantskola som förde flera av de sorter som du beskriver i"100 älskade äpplen"! Eftersom jag bor på västkustenär det inga större problem att ta sig till Danmark.
         Men jag är ju hopplöst förälskad i nästan alla äpplen!Då jag sorterat bort några stycken har jag ändå förmånga att välja på. Detär stor konkurrens om platsernaoch jag kan endast upplåta plats för ytterligare två tilltre träd! Jag har ju inte hellerkunnat smaka på eller titta påde äpplen som det rörsig om. Det som "förfört" mig ärdina underbara beskrivningar!
         Då det alltså egentligen är ditt fel att jag fått sådan huvudbry (egentligen är jagoerhörttacksam att duhar visat hur många underbara sorter detfinns), hoppadesjag att duskulle kunna hjälpa mig att välja några,som dutycker ärmest odlingsvärda, av följande sorter:

Blenheim
Charles Ross
Gascoyne Scarlet
Harberts Renett
Linda
Lord Lambourne
Prinsessäpple
(Dessutom har de Arreskov, Berner Rosenäpple, Bramley, Danzigäpple och Guldborg men tyvärr inte Galloway.)

Jag skulle vilja avsluta med ytterligare ett par frågor:
Vet du vilken typ av grundstam man vanligtvis använder i Danmark?
Tror du att det finns några restriktioner mot att föra in fruktträd till Sverige?
Blenheim beskrivs som "röd". De bilder som finns i "100 älskade äpplen" samt i Anton Nilssons bok ser mer gula ut med en röd teckning. Kan det röra sig om en variant eller kan de få starkare täckfärg i Danmark?
        Som sagt, jag ber om ursäkt för att jag är så frågvis,men jag vet ingen annan som skulle kunna hjälpa mig med dessa frågor.

Med vänliga hälsningar, Torbjörn

     
 
Hej!
Jag har svårt att förstå hur danskarna kan beskriva Blenheim som ett rött äpple, det är gult med strimmig rodnad på solsidan. Ser nästan orange ut! Efter en mycket solig sommar blir det förstås rödare än vanligt.

Jag kan inget om grundstammar i Danmark men kanske använder man däroftare svagväxande grundstammar; det är bästaatt frågadär du köper träden.
Av de sorter som du nämner skulle jag själv välja dessa fyra:
Linda, Lord Lambourne, Gascoyne Scarlet och, som ev. fjärde val, Charles Ross (för att det är så pampigt men också gott).
Det går mycket bra att föra in fruktträd till Sverige från Danmark (och alla andra EU-länder).

Det är svårt att få plats med alla äpplenman älskar i trädgården men varför inte senareympa in några sorterpå träd som du planterar? Jag skullei ditt ställa ympa inbåde Arreskov och Prinsessäpple samtMaglemer som är fantastisktgott men kanske får väl mycketskorv där du bor.
Vad heter den danska plantskolan som du har hittat? 
Vänliga hälsningar Görel Kristina

till toppen

_________________________________________________________

Hej Görel Kristina!

Tack så mycket för ditt mail. Du har rätt. Jag får taoch lära mig att ympa lite längre fram. Jag har som tur är redan Anton Nilssons bok i hyllan. Således finns teorin men det praktiska handlaget fattas...

Jag är lite rädd att träden sedan ser lite"stympade" ut. Ungefär som de träd som beskurits väldigt hårtvarje år. Att de inte ser lika "graciösa" ut. Det fanns redanett 50-årigt träd (Brunnsäpple) på tomten dåvi köpte vårt lilla torp, och nu är det trädgårdensverkliga pärla. Det har nog knappast blivit beskuret (förutom avälg...), och ändå har det den allra mest utsökta formoch elegans. Jag har endast rensat ut en del döda grenar. Ändåblir det mer än tillräckligt med välutvecklade frukter attplocka.

Jag inser att man behöver beskära yngre träd ochjag har fåttlite träning redan, men man ser många "stackars" äppleträdsom ser sorgliga ut. Det kan inte heller vara roligt för odlaren attvarje år klippa bort flera "kubikmeter" vattenskott...

Men ett par träd kommer nog att bli "ympträd". Det finns som sagt många fina äpplesorter...
    Maglemer var faktiskt ett av de träd jag hade som "förstahandsval". Såg Maglemer-äpplen på en lokal fruktutställning förra året. De var förförande vackra. Jag har dock läst detta om skorven... Kanske är det bättre att välja en tåligare sort? Återigen denna kamp mellan hjärta och förnuft...
    Jag mailade Danmark och frågade om grundstammar. Har ännu inte fått svar. Får kanske pröva att ringa. Man vet förstås aldrig med internet. Det finns många hemsidor som ligger kvar trots att företagen inte finns längre. Hemsidan var enkel, men det verkade vara ett gammalt traditionsrikt företag.De har fokuserat på rosor och fruktträd. Deras hemsideadress är www.assens-planteskole.dk <http://www.assens-planteskole.dk> De hade verkligen många sorters fruktträd. Även om många har samma namn på danska och svenska, är det lite lurigt med sortnamnen.
    Det finns även en sida med det mesta om trädgård i Danmark. Den finns på  www.din-have.dk <http://www.din-have.dk>

Med vänliga hälsningar,  Torbjörn

Hej!

Håller med om att många äppelträd i dag ser för sorgliga ut, de får inte behålla sin naturliga trädform. Trist och något som vi måste bekämpa! 
Jag förstår din tvekan inför att ympa dina äppelträd. Man vill inte rubba den naturens ordning som finns i ett äppelträd. Men äppelträd som ympats  behöver inte se stympade ut, då har man gjort fel. Den ymp som växer ut ersätter baraen annan gren och det råder balans i trädet om man tänkerpå att inte ympa in en starkväxande sort i ett svagväxandeträd.

Ett förminskat skönhetsvärde får man förstås räkna med vid blomningen, då blommar några grenar här, och sedan några grenar där, och blomfärgerna varierar på trädet. Du får se hur du trivs med det.
Lycka till! Tack för de danska adresserna som jag nu ska titta på.

Vänliga hälsningar, Görel Kristina



Hej igen Görel Kristina!
Ville bara berätta att jag ringt den danska plantskolan. Han tyckteatt det var bättre att ringa än att använda mail. Jag trorinte att han använder sig av sin hemsida särskilt mycket.

Han var mycket vänlig och sa att han har betydligt fler äpplesorter än de som finns på hans lista på hemsidan. Enligt egen utsago har han över 300 sorter! Trots detta kände han inte till Galloway. Men det kan ha varit lite språkförbistring... Även om jag bor på västkusten är min danska inte särskilt bra...

Som grundstam använder han antingen "vildstam", M26 eller MM106. Tack för att du svarat så vänligt på mina mail. Jag hör väl av mig längre fram och berättar hur det gickmedmin lilla fruktträdgård.
Med vänliga hälsningar Torbjörn

till toppen

__________________________________________________________

Hejsan!

Jag planterade för ca 6 år sedan ett äppelträd av sortenPJ Bergius. Till
en början gav det mycket lite frukt men de senaste två åren har det blivit en del. MEN, de trillar av innan de är riktigt mogna. Eftersom mitt
odlarintresse vuxit med åren har jag förstått att ett äpple inte bara är ett äpple utan att det kan vara vinterfrukt ellerfrukt som ska eftermogna
inne mm. Nu ångrar jag att jag inte satsade på "Katja" eller"Mio" som står beskrivna i varenda äppelartikel, för mittäpple står aldrig omnämnt. Skulle du kunna hjälpa mig?Vad är detta för typ av äpple, hur ska det hanteras?

Tacksam för svar, Åsa i Nacka



Hej Åsa!
P J Bergius, en röd form av Sävstaholm, är ett sommaräpple som man skördar från början av september i Mellansverige. Det är ett mycket gott äpple och sorten står dessutom bra mot kräfta. Den gamle pomologen Anton Nilsson brukade därför rekommendera Sävstaholm och PJ Bergius som träd att plantera om man ville ympa in flera sorter.

I södra Sverige kan P J Bergius drabbasav skorv och fruktmögelmen i Mellansverige brukar motståndskraftenvara god.  Dessutom ser träd av den här sorten mycket tilltalandeut både närdeblommar och när de står fulla med rödafrukter. Varförrekommenderar man då sällan det här äpplet?Det berorpåatt äpplena behåller sin goda smak och konsistenssåförsvinnandekort tid. På några dagar efter plockningärköttet mjöligt.
Dina äpplen faller innan de är mogna. Det inte typiskt för sorten. Att äpplen faller så här beror ofta på attträdetstår i torr jord. Äppelträd vill ha väldräneradjord men den får inte vara torr. Kan det stämma? I så fallkan du förbättra jorden genom att blanda in mullämnen ochvattnadå och då om sommaren är torr. Mitt råd är attdu prövar det !

Anton Nilsson har skrivit en bok om ympning som finnspå biblioteket.Låna den och du kanske blir inspirerad att ympain både Mio,Katja och andra goda sorter i ditt träd! Att ympa ärbådegivande och roligt. Lycka till!

Vänliga hälsningar, Görel Kristina

till toppen

___________________________________________________________

Hej Görel Kristina!

Jag har köpt hus med trädgård men är nybörjare. Var snäll och ge mig förslag på två äppelsorter som är lättodlade i Kungsbacka!
Tacksamme Stefan

Hej Stefan!
Det finns flera äppelträd som både är lättodlade och ger goda äpplen. Men varför inte välja Mio somär ett rött, mycket smakligt äpple moget i september. Trädetger snabbt frukt, det bär som regel varje år, det blommar mycketvackert och står bra mot sjukdomar. Det växer inte så starktochbeskärningsarbetet blir därför inte betungande.

Ett förslag till vinteräpple är Ribston som står bra mot sjukdomar och ger bra med frukt varje år. Man skördar i mitten av oktober och äpplet blir njutbart i november. Ribston är särdeles gott och håller aromen mycket bra, åtminstone till mars eller april. I smaken påminner det om Cox Orange men Ribston är betydligt mer lättodlat.
Ett mindre, rött vinteräpple som också håller aromen bra är Eldrött Duväpple. Mycket, mycket gott! Dessutom ett vackert julgransäpple som man kan göra fina kransar och gåbortspresenter av i jultider.
Lycka till i trädgården! Görel Kristina

till toppen

___________________________________________________________


Hej!
Fråga 1.
När jag var barn på 1940-talet så bodde vi i Djursholm.I vår trädgård växte ett äpple som var enormt stort. Det hette Tjalamoski. Det uttalades så, stavningen känner jagejtill. Nu undrar jag om någon i Sveriges Pomologiska Sällskapkänner till detta äpple?

Fråga 2.
Min farfars far Kristian Torin (1837-1916) var kyrkoherde i
Östad (Alingsås) Han var en hängiven odlare och tog framett eget
äpple som han döpte till Toriner. Enligt en uppgift fick han pris av
Hushållningsällskapet för detta äpple. År vetjag ej men det bör ha varit efter 1892. I Fotstad (Halmstad) finns äpplet bevarat. Nu undrar jag om detta äpple är känt och finns dokumenterat. Sänder med en bild.
Hälsningar, Göran

Hej,
äpplet Tjalamovski bör ha varit den ryska sorten Charlamovsky somodlats rätt mycket i Sverige. Det är inte alltid så väldigtstort men för ett barn kan det verka enormt...
Äpplet Toriner är helt okänt för mig och finns inte dokumenterat, så vitt jag har kunnat se. Men det bör ju finnas omnämnt i Hushållningssällskapets papper eftersom det fick pris.
Vänliga hälsningar, Görel Kristina
     

till toppen

___________________________________________________________

Hej!

Jag söker efter ett äpple som min morfars farfar (tror jag det var) har ympat
fram. Han (har för mig att han hette Carl Gustafsson) hade äppleodling på
gården Ruda i Östergötland där detta äpple, Rudaäpplet, kom till. Min morfar
har berättat att det sista Ruda äpple trädet de hade dog under
krigsvintrarna. Men det vore så roligt att ha ett sådant träd om det går att
få tag i. Kan det finnas någon chans att det finns någon som har trädet
kvar? Ruda äpplet nämns i någon stor tjock äppleboksom jag inte har i min
ägo. Den här släktingen till mig fick även pris av kungen (!?) något år för
fina äpplen. Kan det stå med i någon av era böcker?
Väldigt tacksam för svar, Monika.

Hej,
Rudaäpplet finns tillvarataget på Julita gård i Södermanland, tel. 0150-487500. Där kan du beställa ett nytt träd. Väntetiden är kanske ett par år.
Har du mer information om din släkting Carl Gustafsson så tarjag gärna emot det, då kan vi kanske göra en artikel om detta i Sveriges Pomologiska Sällskaps tidning Pomologen. Har du tillgång till gamla bilder från odlingen? Av gården? Hur länge fanns odlingen kvar? Vet du vilka fler sorter man odlade? Lever din morfar så att du kan intervjua honom? Jag blir glad för alla upplysningar.
Vänliga hälsningar, Görel Kristina

Hej och tack!

Jag blev så glad över ditt svar. Tänka att det fanns så nära.
Jag ska ringa morfar och se vad han har för uppgifter. Han tycker det är jättekul att man frågar om äldre tider. Han gillar att prata men han börjar
bli till åren, häromdagen fyllde han 85 år. Lyckligtvisärhan pigg än.
Tack igen, Monika

till toppen

___________________________________________________________


Hej Görel Kristina!

Jag fick din fina bok om 100 älskade äpplen i julklapp och då kom jag att tänka på att du kanske är intresserad av en egen äppelsort som jag har. Jag bor mitt i Västergötland, odlingszonen är lV, skyddat läge lll. För ca 20 år sedan kom det upp en liten apel på enplats där vi hade haft en kompost. Jag flyttade den till en plats iträdgården, jag tänkte ha den till att ympa in olika sorterpå den. När trädet vuxit till sig så ympade jag inOranie, Katja och Ingrid Marie på den men eftersom trädet intesåg ut som en vanlig vildapel så sparade jag en gren som fickväxa vidare och för två år sedan bar grenen frukt förförsta gången.

2001 var inget bra fruktår hos oss så jag tyckte inte att äpplena var så märkvärdiga. 2002 som var ett utmärkt fruktår blev äpplena från denna gren mycket fina. Jag tog med några äpplen till en duktig trädgårdsmästare i Floby, Bo Börjesson, han hade fruktutställning i sitt växthus, han trodde först att det var Aroma som jag kom med. Äpplet liknar Aroma men är lite mer ovalt till formen, fruktköttet är ljust, krispigt och saftigt, smaken är inte så stark och utpräglad. Äpplet är bäst i november men jag har några i källaren som fortfarande är fina. Om du vill ha några för att smaka och titta på så skickar jag gärna. Jag kallar sorten Fäderåsen efter gården där vi bor.
Jag har även ett päronträd Conference som 2002 gav en mycket fin skörd, vi plockade 50 kg utmärkta päron. Det finns även ett gammalt päronträd på gården som nästan varje år ger mängder av frukt, vi har frågat många om sorten och vi tror att det är Bergamottpäron.
Christer


Hej,

tack för tre fina ex av ditt nya äpple Fäderåsen som kom i dag! Så snygga! Det första jag tänkte var: "liknar  Wealthy". Man kan gissa att äpplet kommer från en kärna av just den sorten. Det smakar inte så tokigt och konsistensen är utan anmärkning. En vacker sort att vara stolt över! Fint att det också verkar stå bra emot sjukdomar.

Det vore kul om du ville dra upp nya träd av sorten och sprida dem bland din släkt och dina vänner. Finns det en hembygdsgård i Herrljunga? Då borde denna sort och andra lokalsådder från trakten stå planterade där.

Många hälsningar, Görel Kristina

till toppen

___________________________________________________________

Hej,

jag försöker att hitta ett äppelträd att plantera i min trädgård i Skåne. Jag vill inte ha ett litet "pygmé"-träd som alla tycks ha i dag, utan ett "gammaldags"
träd som blir högt och stort i omfång. (Jag har ett och det är fortfarande efter fem år lika litet). Ingen tycks veta var jag ska vända mig.
Är det en särskild sort, och i så fall, vad heter den?

Med vänlig hälsning och tack på förhand. Britt


Hej,

du söker ett vackert storvuxet äppelträd att plantera i din trädgård. Vad du ska fråga efter är ett äppelträd ympat på en grundstam kallad A2, det ger stora träd som är fast rotade i marken och inte ger efter för en storm. Triploida sorter som Gravensteiner blir mycket stora och jag undrar om inte jag vill föreslå att du väljer just Gravensteiner. Äpplet är underbart gott, doftar härligt och kan användas till allting inklusive must. Det är litet frostkänsligt men du bor ju i Skåne. Lycka till!

Vänliga hälsningar, Görel Kristina

till toppen

___________________________________________________________

Hej,

jag vill gärna fråga om dessa äpplen, boyko tror jag dom heter, väldigt vackra, men tydligen helt odugliga. MEN, kan man göra äppelpaj av dom?
Hej, Viveka

Hej!

dina äpplen heter Boiken och de är inte så goda att äta råa ännu, de mognar fram på vintern, men du kan mycket väl göra äppelpaj av dem!

Vänliga hälsningar Görel Kristina

till toppen

___________________________________________________________

Hej!

Vi tänkte köpa ett äppelträd som födelsedagspresent till vår chef Åke, ett träd som han kan plantera vid sin sommarstuga i Örnsköldsvikstrakten. Men vilken sort tycker du blir bra?

Tror du att man kan plantera äppelträd så pass sent som efter den 3 november? Annars får det bli presentkort och Åke får inhandla till våren eller nästa höst. Kan man plantera både höst och vår?
Riitta

Hej Riitta,

Det är ju inte alla sorter som går så långt upp som till Örnsköldsvik. Mitt första förslag är Oranie som blir ett oerhört gott äpple och blommar mycket vackert. Den sorten borde inte vara svår att få tag i.Nästa förslag är antingen Snövit, Rödluvan eller Rött Kaneläpple,goda och granna äpplen allihopa,men de kan vara knepigare att hitta i plantskolan. Sedan finns det alltid Transparente Blanche som går bra där uppe och är ett fint äpple till mos. Oranie är godare att äta!

I mellan- och södra Sverige kan man plantera både höst och vår men i Örnsköldsvik får man plantera på våren.Så köp Åke ett presentkort som han kan lösa ut i vår!

Ha det bra! Görel Kristina 

till toppen

___________________________________________________________


Hej Görel Kristina!

Kan jag odla äpplen i Stockholms skärgård? Det är relativtblåsigt förstås och luftfuktigheten är hög. Vårtomt är dock relativt skyddad i en norrvik (normal vind är sydvästhela sommaren), vilket innebär att det blåser mindre än iövriga områden.
Det finns en vildapel precis utanför tomten som jag funderar på om jag kan använda för ympning. Risken är att trädetär för gammalt. Är det värt ett försök attympa? Där vildapeln står är det lerjord vilket jag förstårinte är äpplets favorit. Kan jag "byta" jord år trädetomjag skall ympa på det?

Jag vore hemskt tacksam om du kan hjälpa mig med något råd.Min dröm är att få fram egna äpplen på vårlilla ö.

Hälsningar, Johan E.
 
Hej Johan!

Visst kan du odla äpplen i skärgården, det är mångasom har god erfarenhet av det. Men välj en sort som inteär känsligför skorv (på grund av den höga luftfuktigheten) och intesläpper sina frukter så lätt (på grund av blåsten).
Sätt gärna en lägivande häck några meter från trädet om det går, så blåser det mindre och bina trivs bättre med att flyga där.
Om jorden inte går så djupt kan du lägga på mer jord så att trädet planteras i en kulle och därmed får mer plats för rötterna. .
Jag tycker att du ska pröva att ympa på vildapeln. Kanske kandu samtidigt gräva ned litet kompost, stallgödsel eller barkmullför att förbättra lerjorden.
       
  Lycka till! Görel Kristina

till toppen

___________________________________________________________

  Hej!

För ett par veckor sedan var jag på äppelutställningen på Julita. Det var en
fröjd för ögat att vandra runt bland alla underbara äppelträd samt att få sealla dessa vackra äpplesorter. Jag blev så förtjust i en äpplesort som heter Bergiana. Jag har letat runtpå webben samt i annan litteratur efter detta äpple men utan något resultat. Vet du var man kan få tag på fakta angående detta äpple eller var man kan köpa ett sådant äppleträd?
Tacksam för svar
Helena L

Hej!

Äpplet som du förälskat dig i var felmärkt på Julita, det heter Bergianäpple. Det kommer från Bergianska Trädgården varifrån det i decennier spritts till stockholmare under det felaktiga namnet Antonovka. Sedan man blivit varse det här misstaget i mittenav 1990-talet döptes sorten om till Bergianäpple. Hur det en gång kommit till Bergianska Trädgården vet man inte, men det är helt unik sort.
Det finns också ett äpple som heter Antonovka som ser helt annorlunda ut. Här kan nämnas att i Anton Nilssons bok Våra äpplesorter finns på sidan 469 en bild av Bergianäpplet under namnet Antonovka.

Bergianäpplet är ett oerhört fint och gott äpple medviss likhet av Gravensteiner. För att skaffa sorten får du kontakta Bergianska Trädgården nästa år och be om ympkvistar och sedan låta ympa upp det på en grundstam. För att få hjälp med ympningen kan du vända dig till Sveriges PomologiskaSällskap,info@svepom.com

Lycka till! Görel Kristina

till toppen

___________________________________________________________


Hej!

Jag har förmånen att ha en egen uteplats trots att jag bor i hyreslägenhet i Göteborg. Den var mycket förfallen när jag flyttade in men nu har jag snart restaurerat den helt. Jag har kommit fram till att jag gärna vill ha ett äppelträd som vårdträd mitt på min lilla gräsmatta. Och jag vill gärna att trädet ganska snabbt ser 'gammalt' ut, lite knotigt och så. Så trädets form är lika viktig som frukten. Inte alltför kinkigt får det vara, för det blåser en del här i stan.

Har du något förslag? Tack från Ingrid


Hej,
jag har talat med Lena Gårder som arbetar på Bergianska Trädgården. Vi har kommit fram till att sorterna Sylvia och Oranie skulle passa dig.Bådablir fort träd som ser ut som gammaldags äppelträd.Lena lutar åt Sylvia -- du får fina vackra frukter redan i augusti-- medan jag lutar åt Oranie som ger mycket goda äpplen andra halvan av september.  
   
Båda blommar mycket vackert (Oranie blommar vackrast). Oranie blirinte heller så stort träd. Men du måste förståsbeskära trädet varje år, vilken sort du än väljer,och inte låta det risa till i kronan!
Lycka till med ditt vårdträd! Du kan läsa mer om dessa två sorter i min bok 100 älskade äpplen (s 150 och 200).

Vänliga hälsningar, Görel Kristina

till toppen
___________________________________________________________


Hej Görel Kristina!

Eftersom du kan så mycket om äpplen så har jag en fråga till dej.
Om man ska plantera ett äppelträd som man tänkte pressa äppelmust av, vilken äppelsort blir godast must? Jag bor i zon 3 och det ska vara nån inte för ovanlig sort som är svår att hitta i plantskolor.

hejdå! Max

Hej,

du frågar om ett fint äppelträd till must som inte är ovanligt och går i zon III. Jag vet inte var du bor, olika orter har litet olika sortiment. Om du har ett gynnsamt läge, det vill säga solig sluttning och skydd för kalla vindar, så kan du plantera Gravensteiner, det är absolut godast till must. Gravensteiner hittar du överallt. Ribston är ett vinteräpple somockså ger mycket god must och går att odla i gynnsamma lägeni zon III. Annars kan du välja Filippa som också ärfin till must men har nackdelen att äpplena lätt faller. Nästaförslag är Maglemer som har en otroligt god syra, bordeinte vara svår att få tag i. Bor du i Östergötlandkan du få tag i Himmelstalund som också är ett braval.
    Välj inte ett sommaräpple eftersom många musterier inte tar emot sommaräpplen (de täpper till filtret). Must blir ofta god om man blandar olika äppelsorter så när du har planterat ditt träd kan du ympa in fler sorter ett kommande år.

Vänliga hälsningar, Görel Kristina

till toppen

___________________________________________________________


Hej!
Jag står i begrepp att plantera en mindre äppelträdgård, cirka 20 träd.
Detta är strax söder om Ulricehamn i zon 4. Marken är frisk med bra genomströmning av vatten. Matjord ett lager på cirka 60 cm och sedan genomsläppligare material. Det hela sluttar något åt väster.
Nu undrar jag om plantering av lämpliga sorter. De bör också pollinera varandra då det är mycket långt till andra trädgårdar.
Träd som jag tänkt mig: Transparente Blanche, Risäter, Särsö, Antonovka, Wealthy, Farmors Juläpple och Rödluvan. Är jagrättute?
Lennart H

Hej Lennart!

Så roligt det måste vara att plantera en ny äppelträdgård med idel fina sorter i ett så lämpligt läge! Jag har utgått ifrån dina egna utmärkta förslag och lagt till några fler sorter med hänsyn tagen till att de kan pollineras inom trädgården. Jag vet tyvärr inte vilka sorter som kan tänkas pollinera Rödluvan, Särsö och Farmors juläpple men i en så stor äppelträdgård kommer de ändå mycket säkert att befruktas.
Här bifogar jag min lista med 21 förslag på goda sorter och, i kursiv stil, pollinerare. Siffran ger sidnummer i min bok 100 älskade äpplen där du kan läsa mer om äpplena. Det kan vara svårt att få tag på alla sorter men vänd dig till din närmaste trädgårdsbutik eller kontakta Brunnsvikens Trädgård i Stockholm som beställer hem vad du vill ha.


Äppelträdgård i zon 4

Sommarsorter
Close 54 Transparente Blanche

Gyllenkroks Astrakan 100 Transparente Blanche, Signe Tillisch, Wealthy, Sävstaholm, Wealthy, Risäter

Hampus 104 Oranie, Transparente Blanche, Gyllenkroks Astrakan

Melba 140 Gyllenkroks Astrakan, Oranie, Transparente Blanche, Wealthy, Åkerö

Silva 180 Gyllenkroks Astrakan, Transparente Blanche, Oranie, Sävstaholm, Melba

Sparreholm 186 Transparente Blanche, Sävstaholm

Suislepper 196 Risäter, Transparente Blanche, Oranie, Sävstaholm

Sylvia 200 Transparente Blanche, Oranie, Sävstaholm, Wealthy

Sävstaholm 204 Gyllenkroks Astrakan, Hampus, Risäter, Transparente Blanche, Åkerö

Transparente Blanche 210 Gyllenkroks Astrakan, Oranie, Sävstaholm, Melba, Åkerö


Höstsorter
Antonovka  32 Transparente Blanche, Wealthy, Gyllenkroks Astrakan, Melba, Cox Pomona

Oranie 150 Cox Pomona, Gyllenkroks Astrakan, Oranie, Sävstaholm,Melba, Åkerö, Transparente Blanche, Wealthy

Risäter 168 Transparente Blanche, Sävstaholm, Suislepper

Signe Tillisch 178 Åkerö, Cox Pomona

Särsö 202

Snövit 184 Melba, Transparente Blanche, Oranie, Suislepper, Sävstaholm

Åkerö 220 Transparente Blanche, Oranie, Sävstaholm, Melba, Wealthy

Vintersorter
Cox Pomona 60 Signe Tillisch

Wealthy 214 Cox Pomona, Oranie, Sävstaholm, Suislepper, Risäter, Melba, Åkerö, Transparente Blanche

Rödluvan

Farmors juläpple

_till toppen

_________________________________________________________

Hej!

Jag försöker få tag i ett nejdelträd till min svärfar som hade ett sådant träd som barn. Vet ni var man kan tänkas få tag på ett sådant i Stockholmsområdet och, framför allt, om denna sort möjligen går under ett annat namn?

Tack på förhand!
David S

Hej!
Jag har aldrig tidigare stött på uttrycket nejdelträd. När jag nu har tittat i gamla böcker har jag förstått att det är detsamma som Oranieträd.

Oranieträd är vanliga i Stockholmstrakten och sorten blir mycket godhär. Du kan nog få tag på ett träd nästanvar som helst. Lycka till! 
Vänliga hälsningar,
Görel Kristina

Till alla läsare av hemsidan!
Säger ni också nejdelträd iställetför Oranie i er familj?
Skriv till mig och berätta är ni snälla!
Adress info@karnhuset.com

till toppen

_______________________________________________

Hej!
Hoppas att jag kan fråga om ett äpple som jag inte hittar i Sveriges genbank. Jag har köpt ett hus i Gävle byggt på 30-talet. Med alla papper som följde med huset hittade jag en gammal ritning över trädgården. På ritningen är inritat en "Fichers Erstling". På motsvarande plats i trädgården står ett illa tilltygat äppelträd som i höstas bar ynka två äpplen. Men vilka äpplen! De var ljust gula och smakade underbart.

Undrar nu om det är så att det är något speciellt med detta äppelträd eller om trädgårdskarta och trädgård inte längre stämmer överens.
Vänliga hälsningar
Wanda

Hej Wanda!
Jag tror att ditt äpple kan vara Fiessers Erstling. Så många äppelsorter har blivit felstavade i vårt land. Fiessers Erstling drogs upp i Tyskland 1904 (en källa säger 1896) av trädgårdsmästaren Fiesser från Baden Baden från en kärna av äpplet Bismark. Jag har aldrig sett Fiessers Erstling men äpplet blir ofta mycket stort, har jag läst. Det mognar i september och håller till november, är övervägande gult och har en bra balans med syra och sötma.

Fiessers Erstling visades på den stora äppelutställningen i Linköping 1936. Det utställda äpplet kommenterades i Sveriges Pomologiska Årsskrift 1937 så här; Rik bördighet, kanske litet väl syrlig föratt bliva omtyckt hos oss. Torde kunna undvaras. Men då får man tänka på att äpplet ifråga var odlat i Alnarp och många äppelsorter blir mycket godare längre uppåt i landet.

I den tyska boken Verzeichnis der Apfel- und Birnensorten av  W Votteler från 1998 sägs Fiessers Erstling vara  ett utpräglat mustäpple. Det beskrivs som symmetriskt byggt, har gul grundfärg och är rödstrimmigt på solsidan. Fruktköttet är vitt, saftigt, meduppfriskande, vinsyrlig arom. Trädet växer ovanligt starkt och friskt. Det börjar bära tidigt och ger sedan godaskördar. Äpplet går i Tyskland också under namnet Rotfranche.

Trädet är alltså i dålig kondition men kan du inte låta ympa upp ett nytt träd? Ditt träd kan vara landets enda av den här sorten! Du måste lova att vara rädd om sorten och bevara den! När du får fler äpplen vill jag gärna få titta på dem!
Vänliga hälsningar,
Görel Kristina

till toppen

___________________________________________________________

Hur ser man skillnad på Stenkyrke och Rossvik?

Hur ser man skillnad på Stenkyrke och Rossvik? I Dahlspomologi är det inte mycket som skiljer. Det verkar vara hurstark smaken är, storleken och hur djupt pistillen är kluven.Finns det något enklare/säkrare sätt? Och kan manträffa på Transparente de Croncels i Örebrotrakten?

Hälsningar,   Christer

Stenkyrke Rossvik
Mjuka runda former, visar inga skarpa kanter. Mer konisk i formen.  Runt fodret på Rossvik serman många små åsar och åsarna fortsätter ned över frukten.
Normaltungt äpple. Vilar mycket tungt i handen.
Ett gult äpple som ofta har partier av brandgul, sammanhängande rodnad. I rodnaden kan man inte sällan se punkter omgivna av tunna röda ringar. Ett gröngult äpple som mycket sällan visar rodnad.
Visar ofta en tunn rostrosett i skafthålan. Har nästan alltid en mycket kraftig, utbredd rostrosett i skafthålan och denna rostrosett kan vara kantad med rött.
Har ett gott, löst, vitgult kött i slutet av september. Har ett fastare kött som smakar muskatdruvor i slutet av september och en månad framåt. Carl G Dahl skriver visserligen att smaken hos Rossvik påminner om Stenkyrke men det håller jag inte med om, Rossvik har långt härligare smak.
Blir inte glasig. Visar ibland en viss glasighet i köttet.
Slutligen: Stenkyrkeäpplet visar mycket ofta en pytteliten tvillingfrukt vid skaftet. Det ser man aldrig hos Rossvik. Märkligt nog skriver varken Carl G Dahl eller Anton Nilsson något om detta högst specifka drag hos Stenkyrke.  

Det är mycket troligt att du kan träffa på Transparente de Croncels i gamla trädgårdar i Örebrotrakten.

Vänliga hälsningar, Görel Kristina

till toppen

______________________________________________________

Hej!

Vi har ett gammalt äppelträd i vår trädgård som säkerligen är från samma tid som huset (byggt 1938) och har länge försökt få reda på sorten. Idag köpte vi dock din nya bok och tror att vi har hittat rätt sort, men vill gärna kolla detta med dig. Ingen har tidigare lyckats identifiera äpplet.

Jag bifogar en bild samt några kommentarer:

Äpplena mognar i oktober och de blir ganska stora, det största vägde närmare 6 hekto för två år sedan. Bäst blir de om de får ligga några veckor och smakar då sött och syrligt med fast kött och påminner en del om Cox Orange. Både som ätfrukt och som mos är de toppen. Vi har tidigare haft svårt att lagra dem längre än nån månad, de har blivit torra och lite mjöliga då. Formen är rund-plattrund och utan åsar. Färgen när de är mogna är gul (eller svagt gulgrön)med röda strimmor. Blomningen är jättevacker. Trädet har rosa knoppar, vita/vitrosa blommor.

När vi läser din bok verkar Charles Ross passa bra (eller möjligen Peasgood Nonsuch). Vi bor i Lerum (zon 2) och trädet står skyddat på väldränerad jord i en VSV-sluttning. Kan vi ha hittat rätt och hur vanligt är i så fall trädet? Kan man föryngra, och ympa på en gren på en ny grundstam? Hur ska man förvara äpplet och hur länge håller det? Trädet är fortfarande friskt och bär rikligt nästan varje år, även om malen tog det mesta förra året. I år plockade vi ca 70 kg (förra helgen). I genomsnitt var det 5–6 äpplen per kg.

Tack för en trevlig bok!
Bästa hälsningar   Per och Agneta

Hej!

När jag tittar på er bild blir jag ganska säker på att det är Charles Ross som ni har i trädgården. Charles Ross och Peasgood Nonsuch är mycket lika: båda frukterna är stora och har öppet foder, trattlikt foderrör, slutet kärnhus och små kärnor.

Men Peasgood Nonesuch blir ofta litet större än Charles Ross och är inte fullt så Cox Orangelik i formen. Och Charles Ross har gulare kött och en grundare skafthåla än Peasgood Nonsuch. På bilden ser skafthålanrätt grund ut.

Charles Ross är inte ett vanligt förekommande äpple i Sverige. Det är ett fint och friskt äpple som borde odlas mer i zon I–II. Ett problem kan vara att äpplet, som alla stora äpplen, kan drabbas av pricksjuka. Hos er verkar det ha fått en mycket fin placering. Ni kan mycket väl ympa det på en grundstam och dra upp ett nytt träd.Rymmer trädgården ett stort träd så föreslår jag A2 som grundstam.

Den bästa förvaringen: en ventilerad bod eller källare med stadig temperatur några grader över nollpunkten. Ändå får man finna sig i att Charles Ross aldrig håller längre än till jul.

Lycka till med att bevara en fin gammal äppelsort i odling!

Görel Kristina
_________________________________________________________

till toppen


tillbaka till brev och frågor