Barnsidan



Barnsidan
Pyssla med äpplen
Spå med äpplen
Leka med äpplen
Duka med äpplen
Fåglar och andra djur


Pyssla med äpplen


Tryck med äpplen

Skär ett äpple mitt itu i halvor: skär från skaftet till fodret (de pyttesmå bladen på andra sidan äpplet). Torka av halvorna och måla med vattenfärg. Sedan kan du trycka egna vykort!

Om du skär äpplet på andra ledden så får du en stjärna! Som också är snygg att trycka med.

Gör en blombukett: måla några äppelhalvor med varsin färg, till exempel gult, rött, rosa och blått. Tryck rundlar upptill på ett A4-papper. Rita sedan dit blomskaft som möts nedtill, som i en bukett. Rita också dit en vas för buketten att stå i.

Annat äppeltryck

Potatistryck har du kanske hört talas om. Man skär delar en potatisi halvor, skär ut ett mönster i potatisköttet, lägger på färg och trycker.

Det här går lika bra att göra med äpplen.

Tryck till exempel julkort med små röda äpplen så här: Skär ut en rundel i äppelhalvan. Torka av och måla med röd vattenfärg. Tryck flera rundlar på ljusgrå kort. Rita sedan dit skaft och en liten prick som får föreställa foder.

Trä ett halsband

Trä en synål med svart eller brun tråd (det går förstås med andra färger också).

Samla ihop kärnorna varje gång du äter ett äpple och trä upp dem på tråden.

Kärnorna är lätta att sticka nålen i när de är färska och mjuka.

Om du hittaren kastanj, när den tiden kommer, kan du trä upp den också, som en prydnad mitt på halsbandet. Knyt sedan ihop tråden och ta på dig halsbandet.

Kanske behöver du äta 50 äpplen innan du har ett långt halsband. Men du kan ju be att få kärnorna från mammas och pappas äpplen också.

Gör en äppeldocka

Äppeldockor görs av skalade äpplen som man skulpterar och sedan låter torka. Det är bäst om barn och vuxna hjälps åt att göra de här dockorna. De kan bli väldigt fina och håller hur länge som helst om man leker försiktigt eller bara ställer dem i ett dockskåp att titta på.

Det här behöver man:

1 stort äpple
2 kryddnejlikor
kraftig ståltråd, ca 80 cm
smala tygremsor
beige Cernit
svart Cernit
tyg till kläder åt dockan

Så här gör du huvudet

Skala äpplet och ta bort skaftet. Skär ut ett ansikte på ena sidan av äpplet: Skär först ut näsan. Skär gropar för ögonen och skär en skåra för vart ögonbryn.

Gör en skåra för munnen. Mungiporna kan gå uppåt eller nedåt. Det beror på om du vill göra en glad eller ledsen docka. Forma en haka och skär till kinder.

Stick in en kryddnejlika i varje ögongrop.

Stick en strumpsticka eller en blompinne i äpplet där skaftet satt. Ställ det så i en liten vas att torka ungefär en månad. Äpplet kommer att krympa med ungefär 1/3. Samtidigt blir det brunt och hårt. Ansiktet kommer att markeras och dockan kan få ett mycket personligt uttryck.
Du kan markera ögonbrynen med en svart penna och kinderna med litet rouge.

Så här gör du kroppen

Vik ståltråden dubbel. Två cm ska stickas in i huvudet. Snurra ståltråden ett par varv (det blir nacken) och vik axlar och armar av dubbel ståltråd, snurra tråden. Bred ut tråden till bröstkorg och snurra igen (det blir midjan) och vik benen av dubbel ståltråd. Det låter krångligt men när ni sitter där med ståltråden framför er förstår ni hur man gör.

Linda kroppen med tygremsor. Du kan linda kroppen med skära tygremsor och benen med svarta eller bruna tygremsor. Du kan också linda hela dockan med till exempel röda tygremsor. Om du gör en gumma behöver du då bara lägga en sjal över axlarna och ge dockan en kjol så ser hon klädd ut.
Om du vill ha en rundare docka, kan du lägga polyestervadd runt kroppen innan du börjar linda den.

Lägg lim på ståltråden upptill och stick in den i huvudet där blompinnen har suttit.
Man kan göra alla slags figurer. Vad det blir styr man mycket med kläder, hår och smink. Dockhuvudet kan bli ganska mörkt med åren, det beror på vilket äpple du använt. Därför passar det bra att göra en väderbiten sjöman, en solbränd gumma eller en stilig indian.

Så här klär du dockan

Limma fast vit polyestervadd eller burrigt garn som hår på dockan. Ge dockan till exempel väst, skjorta och långbyxor om det är en gubbe. Eller skinnkläder om du gjort en Davy Crockett. En äppelgumma kan få en blus, en lång rynkad kjol och en sjal med frans över axlarna.

Så här gör du fötter och händer

Cernit är en lättformad massa som man köper i hobbyaffärer. Forma små bitar av beige Cernit till två händer och använd svart Cernit till två skor. Stick håli skorna så att du sedan kan limma fast benen (ståltråden) där. Stick också hål i händerna så att du kan limma fast armarna där. Baka händerna och skorna i ugnen enligt anvisning på förpackningen. Limma sedan fast händer och skor på dockan.

Närmare beskrivning av dockan med tydliga bilder som man visar hur man gör finns i ”Pomonas äppelbok” av Görel Kristina Näslund med illustrationer av Gunilla Hansson.


Barnsidan
Pyssla med äpplen
Spå med äpplen
Leka med äpplen
Duka med äpplen
Fåglar och andra djur


Spå med äpplen


Hur många barn?

Här är ett gammalt sätt att få reda på hur mångabarn man ska få.

Ät ett äpple men spara kärnorna och lägg dem i handen. Ställ dig framför en spegel. Slå handflatan med kärnorna mot pannan. Titta i spegeln och räkna sedan hur många kärnor som har fastnat i pannan. Så många barn ska du få, trodde man förr i USA.

Vem ska jag gifta mig med?

Använd en potatisskalare och skala ett äpple runt, runt i en mycket smal slinga som inte får gå sönder. Skalet ska hänga ihop i ett långt slingrande band. Kasta det sedan bakåt, över huvudet. Vänd dig om och titta hur skalet ligger på golvet. Ser det ut som ett S? Eller ett N? Eller kanske ett O? I skalets slingor kan du läsa begynnelsbokstaven på den du ska gifta dig med.


Barnsidan
Pyssla med äpplen
Spå med äpplen
Leka med äpplen
Duka med äpplen
Fåglar och andra djur


Leka med äpplen


Äpple på snöre

Använd ett äpple per tävlande. Fäst skaftet på äpplet i ett snöre och häng upp det i en dörröppning. Snöret ska vara så långt att det hänger i höjd med barnens ansikten.

Alla tävlande måste hålla armarna bakom ryggen. Nu gäller det att fånga äpplet med munnen och äta upp det!

Äppel-putt

Alla ställer sig på knä bakom en tänkt linje. Mållinjenen bit bort kan markeras med ett måttband. Framför varjebarn lägger man ett äpple.
Klara, färdiga, gå! Försök att snabbast möjligt putta ditt äpple med näsan fram till mållinjen.

Flytande äpplen

Fyll en storbalja med vatten. Lägg i ett äpple per deltagare. Alla måste hålla armarna bakom ryggen. Bit tag i ett äpple och lyft upp det ur vattnet! Den som lyckas först med det har vunnit!
Det låter enkelt men är tvärtom en svår uppgift. Äpplet guppar upp och ned och när man tror att man nästan har det mellan tänderna flyter det bort på ett förargligt sätt. Varning: litet blöt kan man bli av den här leken.

Äppelspelet

Här är ett nytt roligt spel för barnen, Äppelspelet. Det gäller att samla familjer, till exempel familjen flickäpplen (Alice, Eva-Lotta, Katja och Prinsessäpple) eller familjen farfarsäpplen (Brunnsäpple, Stenkyrke, Rosenhäger och Rossvik). Eller familjen sommaräpplen (Transparente Blanche, Sävstaholm, Melba och StorKlar Astrakan).
   Bilderna är målade av Ingrid af Sandeberg och idén kommer från Görel Kristina Näslund. Spelet är utgivet av K. Hjelms förlag i Uppsala.
 

tillbaka till Pomologi


Barnsidan
Pyssla med äpplen
Spå med äpplen
Leka med äpplen
Duka med äpplen
Fåglar och andra djur


Duka med äpplen

Blanka äpplen

En skål med sköna äpplen doftar och ser lika fint ut på bordet som en bukett blommor. Vill du pryda bordet vid nästa födelsedagskalas med extra vackra äpplen kan du polera dem först. Gnid varje äpple med en handduk så de blir riktigt blanka.

Placeringskort

Ställ ett polerat äpple vid varje tallrik på kalaset. Klipp ut blad i styv grön kartong och skriv ett namn på varje blad. Stick sedan ned ett blad i en skåra i varje äpple och du har fina doftande placeringskort till gästerna på kalaset.

Äppelljusstakar

Använd en kärnhusurtagare (kallas också äppelpipa) och ta ut kärnhuset ur tre fina äpplen som står stadigt på bordet (det går alltså inte med vilka kullriga äpplen som helst). Ställ ned ett ljus i varje äpple.

Äppelservetter

Köp enfärgade vita, gula eller ljusgröna pappersservetter. Dekorera med äppeltryck, se rubriken Pyssla med äpplen.


Barnsidan
Pyssla med äpplen
Spå med äpplen
Leka med äpplen
Duka med äpplen
Fåglar och andra djur


Fåglar och andra djur


Äpplen till fåglar

Koltrastarna har svårt att hitta mat på vintern när det är snö på marken. Om du lägger ut halverade äpplen och några russin till dem blir de glada. Fåglarna är inte kinkiga på äppelsort och de bryr sig inte om ifall äpplena har börjat bli litet dåliga. Fasaner äter också gärna äpplen på vintern.


Älgar vid äppelträdet

Säg att du har ett äppelträd i trädgården. Och säg att du har älgar i närheten. Då hänger inte dina äpplen säkert på trädet. Älgar borde hållas i skogen men på hösten kommer de gärna in till människans fruktträdgårdar och äter sin favoritfrukt äpplen.         
Så här försvarar du ditt äppelträd: Sätt en klockradio i en plåthink på kvällen (älgarna kommer när det skymmer) och ställ den på ganska hög P3-musik men inte så att det stör grannarna förstås.        
Älgarna vänder när de hör musiken. I alla fall den första hösten, sedan kanske de märker att musiken inte  är så farlig.


Sniglar och snäckor

Hur många sniglar och snäckor har du i trädgården? Jag har räknat till sex sorter men det kan vara fler. Alla verkar tycka om att äta fallfrukt. Visste du att sniglar tillhör gruppen snäckor? Sniglar är inget annat än snäckor som har förlorat sitt skal för mycket länge sedan.

Det finns sniglar  i trädgården som det är svårt att få syn på. Om du smyger ut i trädgården tidigt på morgonen, vid femtiden, och spanar överallt på marken, under bärbuskar och häckar, så kanske du kan se pantersnigeln. Den är mycket lång och smal, mörkt gråbrun och har smala korta  mörkbruna streck efter kroppen. Jag bodde på samma tomt i 30 år men det var först en riktigt varm och våt sommar som jag lyckades se pantersnigeln.

Den spanska skogsnigeln (mördarsnigeln) är orangebrun, blank och litet knubbig. Den är inte svår att se, den förekommer tyvärr ofta i stora mängder på tomten.

tillbaka till Pomologi