Fina äppelgårdar att besöka:

St Djulö Herrgård, Katrineholm

Rosendals Trädgård

Skansen

Vassbo, Falun

 

St Djulö Herrgård
Katrineholm

Det är en fröjd att besöka St. Djulö Herrgård utanför Katrineholm. Där växer rader av skyltade äppelträd, både äldre tjockstammiga träd och slanka träd planterade för omkring tio år sedan.

Äppelträdgården, som ständigt är öppen för besökare, speglar landskapets Sörmlands långa tradition av fruktodling.I herrgården serveras mat och kaffe.

Vill du läsa avsnittet ”Djulö, den sköna lustgården” i boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige se www.lysator.liu.se/runeberg/nilsholg/K23.html

till toppen

Rosendals Trädgård
Djurgården, Stockholm

www.rosendalstradgard.com

Rosendals Trädgård på Djurgården har en stor äppelträdgård öppen för alla stockholmare och deras turistande vänner att njuta av. Där under äppelträden kan man lösa korsord, läsa romaner, dricka kaffe och umgås med sina nära och kära.

Trädgården har en lång tradition och anlades mellan 1861 och 1911 när Svenska Trädgårdsföreningen drev elevskola på området. Av de ursprungliga omkring 400 träden finns ett hundratal träd kvar som vårdas med stor omsorg. Nya träd av moderna sorter har man också planterat. Ett besök på Rosendal är väl värt den stund det tar att åka buss 47 från City till Djurgården. För mer information,se www.rosendalstradgard.com/frukttradgard.htm


Äppelsorter
Bland alla fina äppelsorter i Rosendals Trädgårdmärks följande:
Arreskov
Berner Rosenäpple
Cox Orange
Gul Richard
Hampus
Kalmar Glasäpple
Lagerlöfs Klaräpple
Lobo
Ribston
Södermanlands Kalvill
Tegnéräpple
Tysk Guldpipping
Virginskt Rosenäpple

till toppen


Skansen
Stockholm

www.skansen.se

På Skansen finns ett sjuttiotal fruktträd spridda över området och de flesta av dessa är äppelträd. Den största samlingen hittar man vid Skogaholms herrgård. Där planterades på 1930-talet ett tjugotal äldre fruktsorter intill ett lusthus. Här kan nämnas att på den tiden när det ännu fanns elefanter på Skansen så fick de ofta äpplen (elefanter liksom människor älskar äpplen) och deras absoluta favorit var Frösåkersäpplena från Skogaholm. Elefanter är sannerligen finsmakare, Frösåker är ett utomordentligt gott äpple. Men av Skansens äpplen kan man också framhålla Åkerö, Kesäter, Gravensteiner, Prinsessäpple och Rossvik som extra goda sorter.

Följande äppelsorter finns vid Skogaholm:

Borgherre/Bullerhus
En mycket gammal äppelsort som enligt pomologen Olof Eneroth härstammar från Sachsen. I Sverige har vi odlat äpplet åtminstone sedan 1700-talet. Trädet är friskt och lättodlat. Äpplena används till bakning och matlagning. De mognar i november och kan hålla in i januari, ibland längre. Namnet Bullerhus har äpplet fått därför attkärnorna ofta skramlar när man sätter äppletintill örat och skakar det.

Danzigsäpple
Man tror att Danzigsäpplet har uppkommit någonstans inärheten av den tyska staden Danzig. I dag är det sällsynti svenska trädgårdar men i mitten av 1800-talet var sortenspridd över södra och mellersta Sverige upp till Mälar-området. Detta vackra, intensivt röda äpple är svagt sötsyrligt och har en behaglig arom. Ett fint vinteräpple som hållerin i januari.

Frösåker
Sitt namn har äpplet efter gården Frösåkeri Västmanland där pomologen Olof Eneroth hittade dettavackra äpple i mitten av 1800-talet. Frösåker ärett bra val för äppelodlare i Mälardalen. Trädetär friskt och lättodlat och blomningen utomordentligt vacker,rosaskiftande. Äpplet är gult, gott och med god motståndskraftmot sjukdomar. Frukten mognar i oktober och håller till jul.

Gravensteiner
Den här mycket gamla äppelsorten kan ha sitt ursprung i en frösådd vid slottet Graasten i Danmark. Vi har odlat Gravensteiner sedan åtminstone 1700-talet i Sverige. Plockas i oktober och håller till jul, ibland längre. Äpplenaär underbart saftiga, krasiga och välsmakande.

Kesäter
Många av våra gamla fina äppelsorter kommer från Södermanland. Kesäter har sitt namn efter Kesäters gård nära Vingåker. Vid den gården som nuär en folkhögskola står ännu ett par över100 år gamla träd. Detta är ett litet, fint, gulröttvinteräpple som är mycket gott att äta fråndecember till och med februari eller längre.

Menigasker
Menigasker har sitt ursprung i ett träd uppvuxet frånkärna vid ett sergeantboställe vid byn Menigasker i Askerssocken, Närke. Detta träd beskrevs i slutet av 1800-taletsom mycket gammalt. Menigaskerär ett vinteräpple som påsin tidprisades och betingade ett högt pris på torget.

Prinsessäpple
En gammal sort vars ursprungshistoria har gått förlorad. Äpplet har odlats sedan åtminstone 1700-talet i Holland, Tyskland, Danmark och Sverige. Frukten är medelstor, avlång till formen, ljusgul med liten rodnad och mycket god. Äppelköttet är fint, mört, sötsyrligt och med en liten ton avkanel.

Rossvik
Rossvik har namn efter gården Rossvik i Södermanland där Olof Eneroth hittade äpplet vid mitten av 1800-talet. Dettaär ett underbart äpple som får en druvig, ytterstfin smak. Plockas i oktober och kan användas som ätäppletill och med november. Därefter kan äpplet användasytterligarenågon månad till bakning och matlagning.

Röd Astrakan
Vi vet inget om sortens ursprung men Röd Astrakan har odlats mycket länge i vårt land, åtminstone sedan 1700-talet. Kanske är detta stiliga, röda äpple rentav en helt svensk sort. Röd Astrakan mognar och kan plockas frånträdet under hela september. Det är ett gott ätäpplemen hållbarheten är noll.

Rött Järnäpple
Den här sorten kan vara från 1500-talet och ha sitt ursprung i Tyskland. Troligen infördes det tidigt till Sverige och det har funnits här åtminstone sedan början av 1700-talet. Äpplet är känt som mycket hållbart och har gått under namnet Årsäpple eftersom det ansågs kunnabevaras ett helt år eller längre. I Sverige har man förrpå sina håll bevarat det nedgrävt i jorden undervintern.Äpplet passar till bakning och matlagning.

Sommarkaneläpple
En gammal sort som kan ha sitt ursprung i Holland. I alla fall fick den tyske pomologen Diel äpplet därifrån i början av 1800-talet och det hade då namnet La Canelle. Mognar i mitten av september. Fruktköttet är mört och saftigt med med smak av kanel.

Vit Astrakan
Vit Astrakan var förr en vanlig äppelsort i Mälardalen och andra delar av mellersta Sverige. Det är också i mellersta Sverige och längre norrut som detta sommaräpple får en mycket fin smak och saftighet. Tyvärr kan trädet varautsatt för svampsjukdomar.

Virginskt Rosenäpple, även kallad Vitgylling
Virginskt Rosenäpple kan vara en av de äldsta äppelsorterna i Europa. Kanske har den kommit från Holland till Sverige på 1700-talet eller tidigare. Äpplet mognar i skiftet augusti/september.

Åkerö
Åkerö är det mest älskade äpplet i mellersta Sverige. Det oftast tegelröda, avlånga äpplet har ett blekgult kött som är mört, saftigt och oerhört välsmakande. Det äldsta trädet står vid Åkerö säteri i Sörmland och trots en ålder på omkring 250 år bär det fortfarande frukt. Åkerö ärgodast i oktober och november.

Ökna Lökäpple
Ökna Lökäpple har ett okänt ursprung. Det har sitt namn efter Ökna gård i Sörmland. Olof Eneroth fann sorten växa där och vid andra gårdar i landskapet. Trädet är friskt och även frukten är motståndskraftig mot sjukdomar. Äpplet är ett stort, gott, gulröttvinteräpple. Det har ett annorlunda, päronliknande utseende:bredast vid fluganoch smalast vid skaftet.

Ölands Kungsäpple
Flera av Skansens äppelsorter är sådana som uppmärksammades av Olof Eneroth på olika platser i Sverige vid mitten av 1800-talet och som han sedan tog med i sin Handbok i svensk pomologi utgiven 1864–1866. Dit hör det röda, välsvarvade ÖlandsKungsäpple. Frukten mognar i oktober och håller till nyår.

Alla träd vid Skogaholm är skyltade. Träden är gamla i dag och Danzigsäppelträdet har nyligen dött men ska ersättas av ett nytt träd till hösten. Trädgården restaureras fortlöpande.

Bland äppelträden vid Skogaholm ser man också några päronträd: Gråpäron, Grännapäron, Windsorpäron och Gansels Bergamott.

Fler äppelträd och andra fruktträd hittar man på Skansen vid Gubbhyllan, Hazeliushuset, Statarlängan, Väla skola, Skånegården, Novilla, Soldattorpet, Finngården, Kolonilotterna, Posthusängen, Röda längan, Klädkammaren och Skomakerigården.

till toppen


Vassbo
Falun

I varje landskap med en tradition av fruktodling vill man gärna hitta en trädgård som visar landskapets traditionella fruktsorter inklusive lokalsorter. En sådan park med äppelsorter från Dalarna finns i Vassbo mellan Falun och Borlänge. Den vackra trädgården är ständigt öppen för besökare.
För att få veta vilka sorter som växer i Vassbo, se Frågor och brev till Görel Kristina.


till toppen

 

tillbaka till Pomologi