appelbok

 

Äppelbok

Skriven av Görel Kristina Näslund
Illustrerad med 160 färgbilder och
100 svartvita teckningar och fotografier
Utgiven av bokförlaget Kärnhuset år 2000
ISBN 91-630-8788-X

Äppelbok är en lovsång till vår förnämsta frukt. Den behandlar äpplet i konsten, litteraturen, folktron och mytologin. Naturligtvis får läsaren veta allt om Kristinas astrakanapel. Boken redogör för äppelodlingens kulturhistoria och visar på äpplet som en omistlig del av villaträdgården och den svenska fruktodlingen. Här presenteras ett trettiotal goda äppelsorter och läsaren får praktiska råd om hur man odlar, ympar och beskär äppelträd. Äppelälskaren får dessutom ett stort antal förnämliga recept.

Ett kapitel behandlar äpplet och hälsan. Kanske ligger det något i påståendet att ett äpple om dagen håller doktorn borta och att ett gott äpple förlänger livet.

Författaren Görel Kristina Näslund har bred erfarenhet och i boken delar hon med sig av sin kunskap. Äppelbok är en kraftigt omarbetad och fördjupad utgåva av Äppelboken (1985). Boken är rikt illustrerad med färgbilder, svartvita foton och teckningar.

Fakta om Äppelbok
Boken är bunden i klotband med mattlaminerat överdrag, grön rygg och gröna hörn. Äppelbok är trådhäftat och omfattar 302 sidor. Formatet är 210 x 265 mm.

Skrivet om Äppelbok
Äppelbok är en bok för alla pomofiler, både de med och de utan egna äppelträd.
Din Trädgård 4/2000

Görel Kristina Näslunds arbete är oerhört imponerande!
Östgöta-Correspondenten 4 maj 2000

Resultatet måste vara en av de vackraste böcker med trädgårdsanknytning som kommit ut i Sverige på mycket länge.
Allt om Trädgård 7/2000

Allt som har med äpplen att göra är underbart, har det sagts, så även den här boken.
Hemslöjden 5/2000

En kunnig fantast tar ett helhetsgrepp om svenska äpplen och allt som hör till.
Expressen 26 maj 2000

Med sina skönlitterära inslag fungerar den för såväl den kulturhistoriskt intresserade som för den som till exempel ska välja äppelträd till sin trädgård.
Bibliotekstjänsts sambindningslista nr 11/2000

Inför skördetiden har äppelälskaren fått en underbart vacker och inspirerande bok. Den innehåller nästan allt om äpplen; kulturhistoria, mytologi, konst, odling, karaktärisering av olika sorter och många recept. En fin hyllning till en ypperlig frukt.
Metro 28 augusti 2000

Förälskad i äpplen blir man lätt av att läsa Äppelbok, utgiven av det egna förlaget Kärnhuset. Passionerat och kunnigt om äpplets långa historia, om odling, ympning och beskärning. En mängd läckra recept ingår också.
Amelia 13/2000

Allt om plantering, beskärning och skörd finns med, men författaren gör inte halt vid det praktiska. Hon går på jakt efter äpplen i historien, konsten, litteraturen och folktron samt närmar sig äpplen ur en botanisk synvinkel.
Land 20/2000

Görel Kristina Näslund har skrivit en riktig "bibel" för äppelälskare, som behandlar äpplet ur alla aspekter, inte minst odling. Hennes breda kunskap om sorter och skötsel varvas med kapitel om konst, litteratur, matlagning och mycket mer, allt vackert illustrerat.
Vi i Villa 5/2000

Det är något särskilt med äpplen, tycker Görel Kristina Näslund.
I Stockholms telefonkataloger finns några hundra abonnenter med namn som Apelkrona, Apelskog, Appelstam och så vidare. Men inte ett enda namn som börjar på Päron. Görel Kristina Näslund, matskribent, författare och psykolog, har givit ut en äppelbok på eget förlag. Det är en matnyttig bok i många avseenden. Hon skriver om äppelhistoria och äppelodling, om äpplet i konst och litteratur, om beskärning och förvaring. Efter en presentation av några vanliga, goda äppelsorter avslutas boken med recept som får det att vattnas i munnen.
Sydsvenska Dagbladet 4 maj 2000

Äppelbok är en stor bok full med fakta om äpplen och då inte bara botanik och näringsämnen. Det handlar om allt möjligt från äppelsorter, odlings- och skördetips till myter, festivaler och dikter.
Göteborgs-Posten 7 maj 2000

Vid sådd av äppelkärnor får man inte tillbaka modersorten, men i sällsynta fall en frukt som är mycket lik det äppelkärnan kom från. Det var vad som hände Kristina från Duvemåla och Karl Oskar i Sista brevet från Sverige. Många sådana kärnor kan man plocka i Görel Kristina Näslunds kulturhistoriskt intressanta äppelbok (Kärnhuset), aptitlig för såväl äppelodlare som finsmakare av läsefrukter. Visste ni att den store pomologen Olof Eneroth uppträdde i Fredrika Bremers roman Hertha och att han skrev hennes dödsruna?
Svenska Dagbladet 4 augusti 2000

Äppelbok är en bok som rekommenderas till alla äppelvänner. Det är en underbar bok som innehåller mer än bara odlingstips. Här porträtteras äpplet i konst, litteratur, folktro, trädgård och kök. Härliga recept och vackra fotografier! Med sina 300 rikt illustrerade sidor är den väl värd sitt pris.
Allas Veckotidning 38/2000

Oktober. Härliga höstmånad, äppelmånad. Träden dignar av frukt och både på torg och i affärer kan man köpa svenska äpplen. Alla pomofiler, äppelälskare, rekommenderas också att ta sig en titt i Görel Kristina Näslunds Äppelbok (Kärnhuset) som är en vacker lovsång till vår förnämsta frukt. Här kan man läsa om äpplet i konsten, litteraturen, folktron och mytologin. Man kan också lära sig om äppelodlingens kulturhistoria, olika äppelsorter, hur man planterar, ympar och beskär äppelträd. Sist men inte minst innehåller boken massor med läckra äppelrecept!
Femina nr 10/2000

Hem