19 mars Josefina har namnsdag.
Fira henne med kaffe och äppelfläta!

Äppelfläta
med nötter och russin

3 flätor

Vetedeg:
100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst (50 g)
1 tsk salt
1 dl socker
14–15 dl vetemjöl

Fyllning:
6 äpplen
1 dl hackade hasselnötter
1 dl russin

Pensling:
1 vispat ägg
2 msk hackade nötter

Smält smöret i en större gryta (cirka 4 liter). Dra grytan från plattan, slå i den kalla mjölken och rör om. Det ska bli en ljummen blandning.
Smula ned jästen. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och vetemjöl. Arbete degen smidig. Lägg på grytlocket och låt degen jäsa 30 minuter i köket.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 3 delar.
Kavla ut varje del till en kaka 30x40 cm. Strö russin och nötter på kakans mittfält. Skala och skär äpplen i tunna klyftor. Lägg dem också mitt på degen. På var sida om äpplena ska ett fält på cirka 10 cm vara fritt från fyllning.

Skär de två fälten i sneda, 3 cm breda remsor. Lyft varannan gång höger, varannan gång vänster remsa och lägg över fyllningen.
Lägg flätorna på en smord plåt. Lägg på en duk och låt jäsa 30–45 minuter i köket.

Pensla med vispat ägg. Strö på nötter. Grädda i 200 grader cirka 15 minuter.

Receptet är hämtat ur Äppelbok av Görel Kristina Näslund utgiven år 2000 på bokförlaget Kärnhuset.

Äpplet Josefiner
Josefiner – det är svårt att tänka sig ett trevligare namn på ett äpple. När man möter frukten blir man inte heller besviken, det intagande äpplet är intensivt karmosinrött på solsidan med ett gulvitt, svagt rodnande kött av stor saftighet och en angenämt kryddig äppelsmak. Så fick den också lovord av Olof Eneroth: ”En af de grannaste fruktsorter vi lärt känna och ädel därjämte”.

Josefiner, som ofta går under namnet Östgöta Josefiner, har odlats mycket länge i den östra delen av landet: Sörmland, Östergötland och Småland. Sortens ursprung är inte klarlagt. Kanske har den, som Anders Lundström framförde i sin Handbok i Trädgårdsskötsel från 1831, uppkommit i Östergötland vid Näs i Säby socken. Andra ansåg att Josefiner kommit till Sverige från Tyskland men när Eneroth skickade äpplet till framstående tyska pomologer kände de inte igen det.

Mot slutet av 1800-talet spreds Josefiner från plantskolor vid Adelsnäs och Norrköping i Östergötland samt från Uppsala. Experimentalfältet i Stockholm sålde träd av sorten mellan 1873 och 1880. Vid en inventering av äppelsorter som utfördes i början av 1980-talet i Sörmland och Östergötland framkom att där odlades flera typer av Josefiner med litet olika utseende och smak.

Josefiner ska planteras i god jord och vindskyddat läge. Trädet växer starkt och ger medelmåttigt goda skördar med tendens till vartannatårsvila. Äpplet mognar i slutet av september. Underbart är kort och Josefiner smakar bäst nyss nedplockat, dock håller den någorlunda bra under tre, fyra veckor. Ett ätäpple och ett äpple för köket.

Blomningen är medeltidig och vacker; röda knoppar följs av skålformade blommor som har kortskaftade, breda, något kupiga, rosavita kronblad.

Pollineras av andra äppelsorter med medeltidig blomning.

Zon II–III.

Texten är hämtad ur 100 älskade äpplen av Görel Kristina Näslund utgiven år 2002 på bokförlaget Kärnhuset.

 

Januari Februari Mars April Maj Juni
Juli
September
December

tillbaka till almanackan