Odlingsråd
Hej!
Jag har hört att det påskyndar fruktsättningen om man binder ned grenarna på ett ungt äppelträd. Vid vilken tid passar det bäst att göra det?
Bengt

Hej,

du kan binda ner dina grenar när som helst utan att det skadar trädet men jag föreslår att du gör det nu innan de blir tjockare under sommaren. Sedan kan du hoppas på blomning om något år eller två, tre år beroende på sort.
Många hälsningar, Görel Kristina


Tack för svaret!.
Jag förstår nu varför det fungeraroch ger mer blomning.
En kollega påpekade att det ju blir mer sol på dom grenar som växer vågrät än dom som strävar uppåt.
Mvh /Bengt

Hej,

det skulle kunna vara förklaringen. Experterna har olika teorier om varför nedbindningen fungerar men ingen vet säkert varför.  Människan vet mycket men hon känner inte till allt.
Hälsningar, Görel Kristina

__________________________________________________________

Hej!

Jag önskar få hjälp med att hitta några ställen att beställa ympris från.
Tack på förhand, Lennart


Hej,

får jag föreslå att du tittar på min hemsida, rubriken äppelgenbanker (för det var kanske ympris av just äpple du ville ha?). Många av genbankerna kan hjälpa till med ympris i viss omfattning.
Om du går med i Sveriges Pomologiska Sällskap så träffar du många likasinnade och kan byta ympar, se www. svepom.com
Välkommen i gänget!
Hälsningar, Görel Kristina

________________________________________________________

Från Gästrikland har Sylve skickat oss några pomologiska spörsmål.

Varför lever ett träd med A2-stam bara i 40 år?

Svar: Det florerar en rad myter i den här världen. Jag hörde det här ryktet om A2 redan förra året men jag vet inte vad påståendet grundar sig på. De gamla fruktexperter med erfarenheter som sträcker sig 50-60 år bakåt i tiden som jag har rådfrågat tror lika lite som jag på att A2 endast lever i 40 år. Om det vore sant, skulle vi nås av ideliga rapporter om äppelträd som lägger av i trädgårdarna! A2 utvecklades på Alnarp i börjanpå 1920-talet och släpptes ut 1944.

Din fråga har gett idé till en artikel i tidningen Pomologen, medlemstidning för Sveriges Pomologiska Sällskap. Jag hoppas att vi kan utreda detta ordentligt och titta på gamla A2-träd som står kvar i Skåne.

Varför rekommenderar man A2?

Svar: Det är en starkväxande grundstam som har ett utmärkt rotsystem och tål kyla bra. Så här svarar mig Inger Hjalmarsson, genbankskurator, när jag frågar omA2: Fördelar hos A2 är bl a tidig bördighet, god förankring ijorden och god härdighet. A2 är en av våra mest kraftigväxande grundstammar och borde därmed ge träd med längre levnadstid än motsvarande träd på svagväxande stammar.

Om man ympar på en frösådd grundstam, får mandå längre livslängd   på det färdiga trädet, än om man ympar på klonad  grundstam? Och i så fall, varför lever en frösådd stam längre än enklonad stam?

Svar: Om bara sammanläkningen är god, är det svårt att tro att ett äppelträd på klonad stam lever kortaretid än ett träd på frösådd stam.Varken jag eller de experter jag har talat  med känner till någraundersökningar på området.

Vilket ger bästa resultatet, ympning på grundstam eller okulering på grundstam?

Svar: Det går på ett ut. Plantskolorna okulerar i augusti. Har det inte gått så bra med något träd, kan man ympa det på våren i stället.

Är vildäpple bra som grundstam?

Svar: Det bör det vara, men jag har inga jämförande försök att peka på.

Hur går det till när man registrerar en äppelsort?

Här är det svar som jag har fått hjälp med av professor Hilde Nybom på Balsgård, SLU:

Allting beror på hur man vill ha sorten registrerad. Man kan söka om växtförädlarrätt, vilket innebär att ingen annan kan föröka sorten ifråga.

Denna växtförädlarrätt kan man söka för bara Sverige (hos växtsortnämnden, se email adress nedan) eller för hela EU eller för ytterligare delar av världen. Sorten måste då prövas i odling på en av växtsortnämnden godkänd plats, vanligen East Malling i England. Då kollar man om sorten är unik, dvs inte identisk med en tidigare känd och saluförd sort. Kvaliteten bedömer man dock inte utan den får sortägaren själv ta ansvar för.

Man kan även ansöka om bara namnskydd. Då kan sorten förökas av andra, men saluföras under det registrerade och skyddade namnet.Detta är ett billigare men inte lika effektivt skydd. Mer info kan erhållas från: info@vaxtsortnamnden.se

Att registrera kostar pengar (här är priserna 2003): 3300 Kr för ansökningsavgiftför växtförädlarrätt i Sverige, och sedan tillkommer avgifter för prövningen; 240  pund per år, och det lär väl ta 3-4 år.... Dessutom  måste man betala en årlig avgift för att upprätthålla  skyddet, just nu är den 2 750 kr för svensk sortskydd. Initialkostnaden  för ett EU-skydd ligger på 900 Euro!!!

Men spridd kan en ju en sort bli i alla fall, även om man inte registrerat några sorträttigheter. Det är 'bara' att försöka intressera några plantskolor för att sälja den.... Där sitter flaskhalsen oftast, inte i själva registreringen utan i marknadsföringen. Är sorten så bra att den går att sprida? Hur får man in pengar på den? Inga lätta frågor...!

Hade för ca fyra år sedan, hjälp av en "trädbeskärare" som gick rätt hårt åt några av träden (snittytorna är som mest 15-20 cm i diameter och de ser inte ut att kunna "valla över"). Påtalade vad jag tyckte redan medan han höll på, men han sa att det skulle göras så. Vad gör man, kan man rädda dessa träd?

Svar: Om det bara inte finns kräfta i trädet så kan det komma att klara sig. Det är i alla fall inte mycket som du kan göra. Det är trist att det åker runt så många okunniga trädbeskärare.

Finns det flera äppelsorter från Gästrikland än den som
omnämns i Anton Nilssons "Våra äppelsorter," nämligen "Malmbergs gylling"?

Svar: Jag känner inte till någon fler sort.

Hur går man tillväga när man befruktar ett äppelträd med en annan bestämd sort, och hur kan man vara säker på att det inte slinker med något pollenkorn från fel sort?

Svar: När äppelblomman är i ballongstadiet tar man bort kronbladen och ståndarknapparna (kallas att kastrera blomman). Sedan väntar man tills pistillen är mogen (fuktig) och penslar på pollen från önskvärd äppelsort. Dock, ska man vara riktigt säkerpå att inget annat pollen kommer med måste man sätta en påse om blomman (t ex en pergamentpåse) när man har kastrerat den.

Man får vara rätt snabb med pollineringen om det är varmt och soligt. Ibland pollinerar vi bara några timmar efter kastreringen, påpekar Hilde Nybom. Frömjölet brukar man på Balsgård erhålla genom att repa av ståndarknappar från ballong-blommor (knoppar somsvällt till små ballonger), och torka dem i en ugn (max 30 grader) över natten. Sedan mortlar man sönder dem till ett fint mjöl som hälls i ett litet rör. Annars kommer inte pollenet ut ur ståndarknapparna! Vi tar sedan med oss röret ut på fält och doppar försiktigt ner pistillerna i röret så att frömjölet hamnar där det ska, berättar Hilde Nybom.

Nr 3 av tidningen Pomologen från Sveriges Pomologiska Sällskap (utkommer i september)  kommer att innehålla en utförligare artikel om pollinering av Hilde Nybom.

Det är svarta prickar på mina äpplen!
Vad är det?

De svarta fläckarna som förfular vissa äppelsorter är skorv, en svamp som angriper många äppelsorter. Läs mer om skorv under rubriken Görel Kristinas äppelskola .

När  ska jag plocka mina äpplen?

Sommaräpplen plocks så snart de är mogna. Ja, ska de användas i matlagning plockar man dem gärna just innan de nått full mognad för mer syra och fastare konsistens. Mogna sommaräpplen håller bara från ett par dagar till ett par veckor.

Höstäpplen, som mognar litet senare, plockar man också när de är mogna. Vinteräpplen däremot plockar man så sent som möjligt eftersom de inte hinner mogna på grenen men bör få hänga kvar sålänge det går. Plocka dina vinteräpplen just innanfrostenkommer.

Hur ska jag förvara mina äpplen?

Äpplen mår bäst av att ligga svalt och luftigt. Äpplen som får ligga dag efter dag i rumstemperaturtappar smak. Det bästa är därför att inte lägga upp mer i fruktskålen i vardagsrummet än vad som går åt under dagen.

Låt gärna äpplen ligga i kylskåp, bara inte instängda i en plastpåse! En papperspåse eller öppen plastpåse är bättre. Det får inte heller ligga starkt doftande varor som lök och salt sill i kylskåpet. Äpplen tar snabbt upp främmande dofter! Av den anledningen ska man inte heller förvara sina äpplen i en jordkällare med potatis och rotfrukter; efter bara någon dag har äppelsmaken försämrats. Jordkällare är bra för äpplen om den är nyskurad och frukten inte behöver samsas med annat än saft- och vinflaskor.

Vinteräpplen bör ligga i lådor på ett svalt ställe där de får frisk luft men inte nås av fåglar och skadedjur. Täck med en filt när det blir kallt. När det blir mycket kallt, flytta äpplena till en vind eller en källare.Vissa sorter håller fint ända in i april månad.

Mitt unga äppelträd bar några äpplen förra året men i år får jag ingenting. Vad har jag gjort för fel?

Du har säkert inte gjort något fel. Äppelträd ger inte alltid varje år, särskilt inte unga träd. Nu använder trädet sin energi till att växa istället för att ge frukt och det är bara bra. Många hävdar faktiskt att man ska plocka bort karten de tre, fyra första åren för att trädet ska koncentrera sig på växandet. Detta gäller i synnerhet träd som är ympade på dvärgstam.


Jag har ett träd som ger bara vartannat år.
Vad kan jag göra?

Äppelträd har en benägenhet för vartannatårsvila och detta gäller särskilt om skörden har varit stor. Blomknopparna anläggs redan i juli månad; stark fruktsättning påverkar den processen och kan innebära att trädet inte blommar alls nästa år.

Pröva att kartgallra ditt träd och gör det redan i början av juli för bästa effekt. Lämna då en kart per fruktsamling och låt det vara minst 10 cm mellan kartarna. Det kan se glest ut när fruktkarten fortfarande är liten men äpplen sväller! När du gallrar, använd gärna en liten sax och klipp av kartarna. Detär skonsammare än att riva av karten.

Mittenfrukten i varje samling (kallas the king fruit i England) är ofta den som utvecklas bäst. Man kan spara just den äppelkarten när man gallrar eller, vilket är ännu bättre, spara den kart som sitter mest exponerad försolen. Solen ger färg och smak åt frukten.

Att kartgallra är en god idé på många sätt:

  1. Du får större och vackrare äpplen.
  2. När äpplena inte sitter tätt på varandra försvårar man för skadeinsekterna, till exempel rönnbärsmalens larver, att gå från ett äpple in i ett annat.
  3. Trädet slipper bära fram dåligt färgadeoch mindre goda äpplen som trängs i bladskugga och skuggan från andra äpplen.
  4. Det ger mindre risk för knäckta grenar.

Minns, lagom är bäst! För hård gallring ger överdrivet stora äpplen som har försämrad hållbarhet.

Vilket är det godaste äpplet?

Ingen lätt fråga att svara på. Läser manböcker om äpplen ska man finna att Cox Orange i bådeäldre och nyare verk lyfts fram som det smakrikaste äpplet.För mig ä rockså Cox Orange det stora favoritäpplet, liksom Gul Richard.

Men det finns andra mycket fina äpplen. Jag har mötten kvinna som svär på att det finns inget äpple som går upp mot Lord Lambourne. En god vän sätter Melon främst av alla medan en annan helst vill ha Suislepper. En av mina bekanta längtar efter Gloster hela året och när han äntligen kan köpa en påse av sina älsklingsäpplen äter han flera på raken och ser lycklig ut. (Gloster är verkligen ett oerhört gott äpple).

Jonathan är det finaste äpplet, försäkrar en kvinna medan jag har hör från annat håll att lätt glasiga Gyllenkroks Astrakan är oöverträffat välsmakande. Så är det, vi tycker alla olika och alla äpplen har sin charm.

En sak är säker, om du har ett gynnsamt läge för äppelodling kan du sätta ett träd och få godare frukter än de du köper i butiken eftersom köpta äpplen ofta har färdats över oceanen och lagratsi månader innan de når kunden.
_________________________________________________________


Är det farligt att äta äppelkärnor?

Är det farligt att äta äppelkärnor? Vad är det i så fall för gift i dem? Frågan har kommit flera gånger under åren. Det här svaret bygger på information i Vår Föda från statens livsmedelsverk, nummer 2, 1978.

Färska äppelkärnor innehåller floridzin som är en glykosid. Mängden är 8 g floridzin per 100 g äppelkärnor. Floridzin finns även i frönhos andra växter i rosfamiljen, t ex päron, plommon ochkörsbär.

Livsmedelverket avråder från att äta stora mängder äppelkärnor. Men enstaka kärnor är inget att oroa sig för, särskilt om man inte tuggar på dem. När man gör äppelmos behöver man inte heller oroa sig, de flesta kärnorna blir kvar som restprodukt närman passerar   de kokta äpplena.

Görel KristinaSeptember 2001

Vita äppelstammar

Jag minns från min barndom att fruktträden målades vita. Varför gjorde man så?

Kenneth

På våren, när det är tjäle i jorden, kan den starka solbestrålningen ge en kraftig uppvärmning av stammarna hos äppelträd under dagen varefter de fryser på nytt under natten. Den här temperaturväxlingen kan göra att stammarna spricker längsefter. Detta hindrades av att man målade med en vit kalklösning som stoppade allt för hög uppvärmning. Så har en gammal trädgårdsmästare berättat för mig.

I dag gör vi inte så här längre och man kan därför också se många trädstammar som har en längsgående spricka. Trädet kan ändå dra upp näring från marken men visst är det bättre att slippa sprickan. Kanske är det dags att återvända till gamla beprövade metoder.
 
Görel Kristina

_________________________________________________________

Bästa Görel Kristina,

När vi träffades på Rosendal i höstas frågade jag dig hur man skapar ett äppelträd genom frösådd. Jag gjorde precis som du sa. Jag tog 12 st olika falläpplen. Jag tog ut kärnorna och stoppade ned dem, sort för sort på 2 cm djup i en sandjord här ute på Fårö. Resultatet nu i sommar (sådden gjordes således i november i höstas) är att 6 st små äppelplantor kommit upp (av 12 st) och vi tycker att det är ett "mirakel", och vi tänker på dig och din fina bok. De kärnor som kommit upp är av sorterna Mio, Gul Richard, Birgit Bonnier, Virginskt Rosenäpple och Signe Tillisch.

Men nu är den stora FRÅGAN till dig – Vad ska vi nu göra med de små plantorna? Hoppas att du kan skriva och säga! Ska de stå kvar där de växer? Eller vad?

Med vänliga hälsningar

Jan

Hej Jan!

Gratulerar till de sex nya äppelträden! Plantorna står nu utomhus i sandjord. Hur sandig är jorden? Jag menar att plantorna bör flyttas till ett land med näringsrikare jord. Eller också kan du lägga gräsklipp runt dem då och då under sommaren, det ger också näring. Nästa år kanske du vill fundera på om du inte ska flytta de bästa plantorna (livskraftig växt, vackra,stora blad) till var sin rymligare plats i trädgården:soligt, blåsfritt läge, varm, god, vattenhållandemen väl dränerad jord är vad äppelträd vill ha.

Jag håller tummarna för att Dina telningar ska bli stora friska träd. Det kan dröja 5 år eller mer innan det kommer frukt. Kanske har du dragit upp en ny fantastisk äppelsort, man vet aldrig. Om inte, kan du alltid ympa in några fina äppelsorter på dina träd. Så småningom kan du väl berätta hur det gick!!

Vänliga hälsningar

Görel Kristina


 

tillbaka till brev och frågor