2009

 

Söndag 22 februari 2009

Fantastisk is på Sigtunafjärden i går. Tog på broddarna och gav mig iväg på en lång sparktur i solskenet. Spark är ett underskattat fortskaffningsmedel utanför våra nordliga lanskap. Visst vore det tjusigare att glida iväg bland de andra på långfärdsskridskor men när jag nu inte tror mig om den konsten är min spark ett gott alternativ.

 

 Onsdagen 18 februari 2009

Stort möte på Författarförbundets Hus. Alla var där, såväl mer som mindre kända författare. Kulturutredningen vill att Författarfonden upphör för att istället ingå i en så kallad enrådsmyndighet, d v s en generaldirektör ska i fortsättningen bestämma över alla bidrag till kulturarbetare.

Bara det att de pengar som författare får från Författarfonden inte är några bidrag. Det är istället vår ersättning för att människor får låna våra böcker gratis på biblioteken. Och denna ersättning vill vara med och bestämma över själva, precis som vi gör i dag.

Nu måste författarna blåsa till strid, det var vi överens om.

 

Söndagen 15 februari 2009

Besökte Waldemarsudde. För de vackra blommornas skull, för kaféets skull (kan rekommendera bullarna) och för utställningen med Hans Krondahls textila verk.

Fina vykort brukar kostar mycket men på Waldemarsudde är det just nu rea på vackra konstkort, bara 1 krona styck! Och det är rea på stora påkostade konstböcker. Själv köpte jag en vacker, tung bok om Ernst Josephson av Hans Henrik Brummer för ofattbara 50 kr.

 

Lördagen 14 februari 2009

Alla hjärtans dag och det kommer vänner på middag. Det blir hjärta i två versioner: Finhackat rökt renhjärta upplagt i form av ett hjärta i botten på varje skål soppa.

Som efterrätt tårta med täcke av grovt riven mörk blockchoklad på bädd av vispad grädde och i mitten ett vitt hjärta (lägg ett hjärta av vitt papper på tårtan innan blockchokladen kommer på).  

 

Söndag 8 februari 2009

Har hört Mot fyren av Virginia Woolf i underbar inläsning av Lena Endre. I Opublicerade självbiografiska anteckningar av Virginia Woolf har jag läst att författaren fick idén till boken en dag när hon promenerade runt Tavistock Square i London och sedan skrev hon den i en rasande fart. Mot fyren handlar om den outsägligt vackra Mrs Ramsay, hennes påfrestande man professor Ramsay och deras åtta barn, en familj tydligt baserad på Virginia Woolf egen ursprungsfamilj.

 

Boken hade en terapeutisk verkan. Från det Virginia Woolf var 13 år, när modern dog, hade hon varit besatt av henne: hon såg henne framför sig och hörde hennes röst överallt. Besattheten släppte när boken var klar. Man förstår att det var en befrielse.

 

Lördag 7 februari 2009

Henka stod det i tidningen. Av sammanhanget förstod jag att det är ett nytt ord som betyder Hänger du med? Henka ska jag börja använda. Så praktiskt att kunna säga till exempel: Det går en ny film på Zita. Henka?

 

Måndag 26 januari 2009

Många kan inte låta bli att arbeta på sin semester. Man läser e-post, ringer samtal, skriver färdigt en rapport. Vad vi ska kalla en sådan semester vet jag inte. Men den sköna, helt arbetsfria semestern bör heta frimester.

 

Söndag 25 januari 2009

Virginia Woolfs födelsedag. Det är 127 år sedan hon föddes. Just nu går hennes bok Ögonblick av frihet som radioföljetong i P1.

 

Lördag 24 januari 2009

Ordet bojkott kommer av engelsmannen Charles Boycott (1832–1897) som var förvaltare för earlen av Earne och 1880 vägrade sänka arrendet för fattiga irländare drabbade av hungersnöd. Det ledde till att lantarbetarna vägrade att tjäna honom.

 

Nestlé bojkottar jag och många andra sedan 30 år och det finns tyvärr skäl att fortsätta göra det. De som vill läsa om Nestlés övertramp ska gå till nestlecritics.org där man hittar samlad information om barnmatsjättens oetiska agerande. 

 

Sedan finns det mycket som jag prokottar också. Jag bor i den lilla staden Sigtuna och prokottar ortens butiker så att de kan överleva. Jag prokottar även ekologiska varor, svenskt lammkött och allt närodlat. Prokott kommer av det nyskapade engelska ordet procott.

 

Söndag 10 januari 2009

Smakade det nya svenska äpplet Frida som jag plockade i Skåne i september. Mycket gott! Fast härlig konsistens, bra balans mellan syra och sötma. Det har god resistens mot skorv vilket betyder att odlarna kan spruta lite mindre och ändå få fram fina frukter.

 

Fredag 8 januari 2009

Jag har skrivit om svartsjuka hos hundar. En hund av sju visar stark svartsjuka när matte eller husse kommer hem med en ny kärlek. Så hur ska en människa närma sig jycken? Jag har följande råd:

1. För det första, tala om för henne/honom vid första träffen att du har hund.

2. När den nya kärleken träffar hunden första gången, be henne/honom att ta det försiktigt. Hunden bör själv få söka sig till besökaren som kan tala lite lågmält med den och ge några försiktiga smekningar.

3. Det första mötet bör ske på neutral mark, inte hemma hos hunden. Ni kan till exempel gå en promenad i parken alla tre och leka med pinnar och bollar. 

4. Vägen till hundens hjärta går genom magen, har jag funnit. Be din dejt ställa fram middagen, en extra god portion köttbullar, till Karo.

 

Torsdag 8 januari 2009

Det är bara nu de finns, maffelsinerna, de små saftiga, aromrika blodapelsinerna från Sicilien, så passa på. När en semla och ett kilo maffelsiner kostar lika mycket vet jag vad jag vill ha.

 

Onsdag 7 januari 2009

När min telefonräkning senast var ca 800 kr högre än den brukar vara anade jag oråd och fick Telia att stoppa autogirobetalningen. Av en detaljspecifikation kan jag se att man debiterat mig för flera fem timmar långa samtal och ett par oerhört långa mobilsamtal. Inte likt mig att prata så länge. Telia har nu lovat att stryka det som var uppenbart tokigt. Men min tillit till företaget har rasat.

 

Söndag 4 januari 2009

”Lyckan smittar visar ny forskning” är en rubrik i SvD i dag. Klart att den gör. Det vet vi ju att vi blir glada av att möta en leende människa, om det så bara är ett foto i tidningen. Den andres leende får våra munvinklar att dra uppåt.

Är vi det minsta benägna att vara deppiga och pessimistiska får vi söka vårt sällskap bland muntra och glada människor, det skyddar oss mot nedstämdhet.

 

Är vi ängsliga och rädda av oss, mår vi bra av ha lugna och trygga vänner. Skräck och fruktan smittar också. Det är forskare vid Stony Brook universitet i New York som funnit att rädda människors svettlukt triggar igång rädsla hos andra människor.

 

Lördag 3 januari 2009

Gick in på Språkrådets hemsida. Hemester och svemester är månadens nyord! Bara en tidsfråga innan de kommer med i Svenska Akademins ordlista.

Vem skapade hemester? Vet inte. Vem kläckte svemester? Det var ju jag.

Den 20 december, det är bara att titta bakåt i noteringarna.

 

tillbaka till noterat