2007

31 december
I dag kan man se två bra program. Kanal 2 visar en repris av Maud Nycanders film Nunnan kl 15´10.
På samma kanal kommer sedan kl 17´00  filmen Urshults äppelkungar  av Anette Lykke Lundberg, en film om ängsfruktsodlingen i Urshultsbygden.
Gott slut och gott nytt, som man säger numera! Gott nyttslut! är en annan variant som jag har hört.

30 december
Vid Färjestadsbron i Sigtuna står många fritidsfiskare på sommaren. Jag har alltid undrat om de får något. I dag stod en ensam man vid vägen och försökte baxa in något i enstorplastkasse. Det var en nyfångad gädda på minst 5 kilo.Vilkenjulgädda! Jag föreställer mig den stolte mannen  närhan kommerhem: Titta, jag har fått fisk, en storfisk!  

29 december
Huset på Gamla Landsvägen 10 i Sigtuna har släckt ljusen. Allt jul-bling är nedmonterat. 

27 december
Min julläsning har tagit mig till Ryssland och det tidiga 1900-talet. Bengt Jangfeldts Augustprisbelönade bok om Majakovskij -- stor poet, manisk kortspelare, kedjerökareoch renlighetsfantast, han tog aldrig direkt i ett handtag utan använde kavajfickan eller en näsduk som skydd mot baciller, på resor använde han sin egen tvål och ett hopfällbart gummibadkar -- lär mig något om det tidiga Sovjet och om alternativa sätt att leva.
Majakovskij älskade LiliBrik som älskade sin man Osip Brik ochde tre bildade  en "familj"under flera decennier fram till poetens självmord 1930 när han var 37 år. Alla tre fick ha vilka  förhållanden som helst bara man skötte det på dagtid och var tillsammans som en "familj" på kvällen. 


25 december
Housebling var ett nytt engelskt ord för mig men jag stötte på det i The Daily Telegraph från 15 dec. Husbling på  svenska. En seriös  blingare dekorerar sitt hus och sin trädgård med så många ljusslingor och ljusfigurer som bara är möjligt.
Gamla Landsvägen 10 i Sigtuna bjuder ett fantastiskt bra exempel på blinghus.  Där finns rörliga rådjur, släde dragen avrenar, jultomtesom står stilla och jultomte som vinkar med handen.Husfasaden ärfullständigt klädd med röda och vita slingor,häcken är täckt med tusentals små lampor, ett träd ärklättmed röda ljus. Nästa år gissar jag att det ståren  rödoch vit  tomte på taket.
Är det vackert? Nej. Smakfullt? Nej. Men litet roligt att titta på från bussen. Man får hoppas att ingen i staden tar efter. Ett blinghus per stad räcker bra. 

24 december
Hoppades att Önska i P2 skulle bjuda på Sibelius julsång med text av Zacharias Topelius denna dag.
Och den kom som allra sista nummer, det var den segrande, mest önskade julsången av  alla!
God Jul alla vänner!

23 december
Avbröt arbetet med att göra julgranskarameller (multifärgade karameller med fransar av flera lager silkespapper och "liv" av siden efter en modell som jag har lärt mig av biträdande chefen för Sigtuna museum Elisabet Claesson) och gick på långpromenad. Mötte förre talmannen som bar grön, bredbrättad hatt och mörk vinterjacka, han var också ute och motionerade. Troligen jular Björn von Sydow i Sigtuna där han har ett fritidshus nära vattnet.

Ica:s köttskandal följs nu av trista nyheter om äpplen. Tv rapporterade på kvällen att Ica återkallar 100 ton äpplen från en odlare som använt de i Sverige förbjudna bekämpningsmedlen trifloxystrobin och bitertanol. Hur kan en odlaresätta sig över lagen på det viset? Och hur kan Ica-handlaresätta sig över livsmedelslagens bestämmelser? Jag sägersom  alltid: det är mödan värt att odla sina egna äpplen,om man bara har en möjlighet. 

Nu äter vi våra sista fantastiska Cox Orange. Men i morgon får jag smaka Eldrött Duväpple, en underbarjulpresent som vännen Olle Ridelius har skickat oss. Han, som jag, håller  Eldrött Duväpple för  det förnämsta juläpplet.       

22 december
Bakade pepparkakor halva eftermiddagen. På Moderna Muséet säljer man ett pepparkaksmått i form av en pusselbit. Jag använde det och gav bort ett pepparkakspussel när vi var bjudna på adventskaffe förra helgen.
Annars är mina två gängse pepparkaksmått ett päron och ett äpple.

21 december
Till mina  julbestyr hör att lägga in glasmästarsillefter recept i Vår Kokbok. Enkelt att göra och blir oerhörtgott.   

20 december
En sista-minuten-klapp till den trendmedvetne mannen kan vara ett par hängslen. De är på väg tillbaka i modet, läser jag i FT. Hängslen är bekvämare än bälte och får långbyxor att falla snyggare. Många stora byxtillverkare tillverkar nu jeans, chinos och andra långbyxor med hängselknappar.  

19 december
Financial Times är inte mitt husorgan men ibland köper jag lördagstidningen med artiklar om hus och hem, konst och litteratur. Senaste lördagsnumret bjuder på en rolig intervju med Umberto Eco. Han är mest känd för sin bok I rosens namn men har skrivit mycket annat, bland annat en bok om skönhet, On Beauty,  och en om  motsatsen, On Ugliness.  Nu lovar den 75-årige författaren att komma  med en bok om charm. Barbara Streisand har en förskräcklig näsa, säger han, men hon har charm och är sexig, det överflyglar allt.
 
Umberto Eco har slutat röka men efter maten tycker han om att suga på en otänd cigarr. Ibland får han en ilsken kommentar på krogen. Han svarar alltid: "Nej, nej, det är inte tobak, det är kokain" och då låter man honom vara i fred. Hans nästa roman ska heta The last night of Napoleon. Eller Copericus lover. Eller kanske The fall of Oscar Wilde´s House. 

18 december
Nu är osten inköpt och hemma. Tiill jul ska det vara en hel cheddarost  på bordet och det händer att jag lindar om den med en rutig duk. Hoppas att jag fick en tisdagsost i år. Jag läser i FinancialTimes (15 december) att ostar gjorda på tisdagar blir godast. I allafallgäller det hos ostmakaren Jamie Montgomery som själv tillverkarsina 23 kilo tunga cheddarostar av opastöriserad mjölk frånde 190 korsom betar på hans ägor.  Varje dag blir 14–16ostartilli Montgomerys mejeri och tillverkningen sker med gammaldags metoder.Äkta animalisk löpe och ostmassan rörs  av starka människoarmar innan den får rinna av och packas i formar.  För att sedan lagras  upp till 18 månader.  

10 december
Läste i Dagens Nyheter  att Björn Ulveus har som tradition att tillsammans med barn och barnbarn besöka Sigtunas julmarknad och därefter äta julbord i staden. Ni som inte har varit här ännu på julmarknad har chansen nästa söndag. Gott kaffe och garanterat hembakat bröd får man på Lilla Fördärvet, kaféet på  Sigtuna museum. 

8 december
Jag har misstänkt det alltsedan jag läste En blå bok . Där skriver August Strindberg bland annat
att han har gamla vänner om vilka han inte kan säga hur de ser ut,  ifall de har skägg eller mustasch eller tänder i munnen.  Han nämner också att han alltid tittar på munnen hos människor som han samtalar med. Det är just så många av oss ansiktsblinda gör.
Nu håller jag på att läsa Eivor Martinus bok Lite djävul, lite ängel! som handlar om Strindbergs kvinnor.  Där får man veta att när han träffade Frida Uhl (som skulle bli hans tredje fru) för andra gången hälsade hon bekant på honom medan han fick viskande fråga sin värdinna vem detvar. Tänk, skriver författaren i sin roman Klostret, "attjag som har så gott minne ändock icke kan fasthålla frökenX:s utseende. Härom aftonen gick jag förbi henne i en teaterfarstuvid full belysning och underlät att hälsa."  

7 december
Om man går in på adlibris och letar efter mina böcker kan man läsa att boken Borderline personlighetsstörning är tillfälligt slut. Det är inte sant, boken finns i lager och kan beställas i bokhandeln och hos bokus

Adlibris och bokus har olika beställningssystem. Hos adlibris använder man sig av böckernas ISBN-nummer och  tyvärr har min bok om borderline fått ett felaktigt nummer. På förlaget Natur och Kultur arbetar man nu för att rätta till detta så snart det går.  

29 november
Sveriges största äppelträd växer vid gården Lövskogen sydost om Vimmerby, läser jag i Smålands flora. (med en närbild av Linnea på omslaget). Trädet ska vara  planterat 1842 och mäter 3 meter i omkrets. Visst, det är stort och gammalt men störst  i landet är det inte.

Mäktigast är kanske  Storkrisken som växer i Gullsbyn, Brunskog, och mäter hela 540 cm i omkrets en halv meterfrån marken. Gården har ägts av samma släkt sedan niogenerationer och man menar att Storkrisken planterades på 1600-talet.Det är inte alls omöjligt. 


27 november
Googlade på voayage iron och fick upp en egelsk text. Där stod att voyage iron, ett särskilt stångjärn  medbestämdamått, användes som bytesvara i slavhandel frånbörjanav 1600-talet. Slavjärnet tillverkades i hela norra Europamen den störstamängden kom från Sverige. De svenska järnbrukensekonomiska framgångar berodde alltså till stor del på derasdelaktighet i slavhandeln. Vilket har förtigits i mer än 100 år.

Men Sverige är inte det enda landet som döljer valda delar av sin historia. Frankrike var en stor slavhandlarnation mendetta svarta kapitel har först efter 2001 blivit känt av dagensfransmän.
 
Visste de svenska bruksägarna om vad deras järn användes till? Absolut. Slavhandel var ett tillåtet näringsfång i både i England och Sverige fram till början av 1800-talet.
År 1646 organiserades  den första svenska slavhandelsexpeditionen till Afrika  av  järnbruksägaren Louis de Geer. Sjöpass utfärdades av regeringen. Slavar hämtades i Afrika och byttes mot sockeri Västindien. Vid hemkomsten till  Stockholm 1647 medfördes socker, guld, elfenben och fyra svarta slavar som  överlämnades till rikskanslern Axel Oxenstierna. Kan undra hur han behandlade dem.
Först 1847 avskaffades slaveriet på den svenska kolonin St Barthelemy.

26 november
Här är ett nytt bra-att-kunna-ord för alla korsordslösare: känguruäpple. Ja, det finns en sådan växt läser jag i nyutkomna Smålands Flora. Kallas också  Solanum laciniatum och är en ettårig blåblommande prydnadsväxt från Australien som sedan år 2000 setts på soptippar iKalmar, Tingsryd, Tranås och Västervik.

25 november
Berättade för en granne som är kulturgeograf vad jag visste om det svenska järnets roll i slavhandeln. Hon, som ändå  länge har intresserat sig för de svenska järnbrukens historia och läst flera böcker i ämnet, hade aldrig hört talas om  slavjärnet. Detta svarta kapitel har alltså förtigits i den svenska historieskrivningen.   

24 november
Mer än var fjärde frukt och grönsak vi köper i butiken innehåller flera olika sorters bekämpingsmedel. Det visar en undersökning som EU har gjort. Av de sammanlagt drygt 62 000 prover som analyserats hittade man giftrester i 46 procent och en fjärdedel av proverna innehöll mer än ett miljögift. 

Vill vi äta sundare får vi köpa ekologiska varor eller odla så mycket vi kan själva. Enligt en stor undersökning i Newcastle är det långt nyttigare att äta ekologiskt kunde man läsa i SvD för några dagar sedan (20 november).

Viuppmanas att äta 5 portioner frukt och grönt varje dag för att minska risken för cancer och hjärt- ochkärlsjukdomar. Äter man ekologiska varor räcker det med 4portioner för att få samma mängd nyttiga antioxidanter, menarforskarna. Frågan är inte längre om ekologiskt odladeprodukter innehåller mer nyttigheter utan varför de gördet. 

Jag njuter nu av mina egna giftfria Cox Orange och maken till äpple finns inte. Jag är säker på att den orkester av smakämnen som fruktköttet bjuder motsvaras av en kaskad av antioxidanter. 

23 november
Jag använder inte så ofta parfym men nu vet jag vad jag ska investera i:  Gathering apples  som lär dofta som "tusentalsmogna röda MacIntoshäpplen och  den slitna korgen man plockardem i"
se www.cbihateperfume.com

22 november
Grönt te hellre än kaffe ska man dricka flera gånger om dagen. Vissa studier tyder på att grönt te kan förebygga åldersdiabetes. 

21 november
Lyssnade på Ronny Ambjörnsson i går kväll, han talade om vårt grekiska kulturarv. De gamla grekerna  trodde att allting bestod av små små delar som de kallade atomer, hur kunde de ana det?  

20 november
En riktigt bra dag har jag bara åtta skräpbrev när jag slår på datorn, underbart. Då tänker jag goda tankar om webb-hotellet som avvärjt en tsunami av spam.
I The New Yorker från 6 augusti i år (med rubriken Damn Spam) läser jag att 100 biljoner oönskade brev skickas ut varje dag.
Det bästa vore att stoppa alla spamsändare  men det ter sig ogörligt.När spamfiltren blir mer effektiva, så blir också sändarna mer uppfinningsrika. Det finns triljoner sätt att stava Viagra.
År 2001 utgjorde spambreven 5 % av all e-post på the world wide web. I dag består 70 % av e-posten av spam. 

Spam är namnet på en typ av konserverad skinka i USA. År 1979 gjorde Monthy Python en berömd sketch dären restaurangbesökare gång på gång försökte att beställa en middagsrätt  utan någon Spam. Då invaderas lokalen av vikingar med hornprydda hjälmar som alla skriker Spam! Spam! Spam! Spam! så många gånger att ingen klarar att tänka längre. Så småningom kom ordet spam att användas i datorvärlden med den ungefärliga betydelsen "flodvåg".

16 november
Husmorsknep: När vi eldar med barrved (tall från tomten) blirglasrutanpå täljstenskaminen
svart av sot ganska fort. Lätt att ta bort om man fuktar ett hushållspapper och gnuggar rutan med aska från kaminens botten.  

15 november
Det är mycket diskussion i tidningarna om Dick Harrissons bok om slaveriets historia. Läser ett inlägg i tidningen som berättar att våra svenskabruk tjänade mycket pengar på slavhandeln. Bruken tillverkade ett särskilt stångjärn som kallades voyage-järn. Det lastades på t ex de engelska fartyg som gick till Afrika. Därbyttes det svenska järnet mot slavar.  Detta mörka avsnitt i vår järnhantering var nytt för mig och säkert många andra läsare.

13 november
Har tillbringat helgen i Husby, Dalarna.. På lördagen åkte vi den6 mil långa Husbyringen mellan olika bruksorter som Långhyttan, Silvhytteå, Stjärnsund och Kloster.  Särskilt Silvhytteå kommer jag att minnas som en vacker plats. Nu var det ett tunt vitt lager snö på marken och lite trolskt, på sommaren måstedär var gudomligt.

Lanthandeln i Stjärnsund har en loppis utanför butiken. De som bor på orten kan lämna in vad de vill bli av med och får sedan betalt av lanthandlaren efter avdrag för provision. Bra idé, så borde fler handlare göra. Jag fyndade ett vackert inbundet ex av  The Murder Room av P D James för 20 kr  samt ett lika fint ex av Nigel Nicholsons bok Porträtt av ett äktenskap till samma pris.   

11 november
Varje år den 11 november tänker jag på Manchesterklubben. I dag har föreningen årsmöte, tänker jag. Någon lämpligaredag för ett årsmöte än den 11/11 finns självklartinte. Manchesterklubben startades för några år sedan av en man i New York som gärna ville vara med i en förening och träffa trevliga människor. Ingen redan befintlig förening lockade, nej, han kände att han msåte starta en egen förening. Och eftersom han tyckte om att klä sig i mjuka manchesterkläder, varför inte en förening för likasinnade? Sagt och gjort, han gick in i  varuhus och smög ned sitt visitkort (en maning om att höra av sig till honom på ena sidan, klädsel av manchester på andra sidan) i fickan på alla manchesterkavjer som väntade på sina köpare. Nu är klubben riktigt stor.

Alla behöver vi vänner  att umgås med. Är du inte redan med i en förening, starta en ny som passar just dig. 


29 oktober
Googlar på ansiktsblindhet och får 876 träffar. Läser några inlägg på skilda bloggar. Läser att Nisse Schwarz på Expressen är ansiktsblind.
Någonskriver att Fredrik Wikingsson är ansiktsblind och tillsammans med Filip Hammargjort en sketch om det på Boston Tea Party.  Bra. Ju flersom sprider information om detta besvärande sociala handikapp desto bättre.

20 oktober
Har ett fat med Rubinola framför mig. Här är ett nytt äpple från Tjeckien som har alla fördelar. Det är vackert, underbart smakrikt, motståndskraftigt mot skorv och mjölkdagg.
Dessutom, när man har skurit upp det håller sig den gula färgen på köttet kvar, det blir inte alls mörkt. Ett suveränt val allltså till fruktsallad eller annat som man vil ska hålla sig ljust. 


15 oktober
Har förstått att volanger kan vara något annat i dag än en skir inredningsdetalj i fönstret eller avslutning på en kjol. Volanger kallas nu det vi har kring midjan, det som förut hette bilringar.
Om jag promenerar cirka 1 timme varje dag är det för att slippa voluminösa volanger.  

11 oktober
Ingrid af Sandeberg och jag hade arbetsdag. En sådan dag börjar med morgonkaffe och äppelkaka (ny sort varje gång) för att vi ska komma i stämning och slutar med kaffe och äppelkakapå eftermiddagen när vi lutar oss tillbaka och njuter av att varalite närmare det färdiga målet, en pomologi med 250 äppelsorter.   

7 oktober
Medverkade vid äppeldagar på plantbutiken Brunnsvikens trädgård (i Stockholm) som vuxit sig större och nu  även har kafé med hembakade kakor.

Viktigt! Spara alltid kvittot när du köper äppelträd!
Det händer tyvärr då och då att kunden får en felaktig sort.
Ett par besökare visade upp ett äpple och  frågade om det var Åkerö Nej, det var det inte och det hade de sett själva också. Detta par hade betalat 9 000 kr på Zetas trädgård för ett 10-årigt Åkeröträd. Av sentimentala skäl ville paret ha just Åkerö och eftersom de var i medelåldern ville de ha ett uppvuxet träd. Men de hade fått något annat och deras besvikelse var enorm. Dock hade de två sitt kvitto kvar och jag rådde dem att ta äpplet och kvittot, åka ut till butiken och kräva ett nytt träd. Ja, de borde få ytterligare ettträd som skadestånd. 

1 oktober
På resan i förra veckan lärde jag mig att fasta hotellpriser är på väg ut. Nu ska gästen förhandla varje gång.
Vad rummet kostar beror på hur fullbokat hotellet är. Ärmånga rum upptagna blir priset högre och tvärtom. Och äldregäster tjänar på att fråga efter seniorpriser.
Bästa förhandlingssituationen har den gäst som stannar till sent på dagen vid ett hotell med ett annat hotell i närheten.Hotellet bokar dig hellre till ett lägre pris i ett tomt rum änser dig gynna det andra hotellet.     

30 september
Besökte Skansen som visade en stor vacker äppelutställlning sammanställd av Håkan Svensson.
Vid Skogaholm på Skansen finns en gammaldags köksträgård omgiven av äppelträd. Tyvärr är träden, som på många andra håll, inte alltid korrekt märkta. Ett träd medRossvik är till exempel märkt Sommarkryddäpple. Hoppasattman rättar till det. 

29  september
Medverkade som äppelbestämmare vid  skördefest i Västervik. En familj visade upp ett gäng stora, tjusiga gula och röda frukter. Vad hade de i trädgården? Underbara Arreskov, det äppletser man inte ofta .
De vanligaste äpplena i Västervik var Gravensteiner och Cox Pomona, också de härliga frukter.   

28 september
På Öland låg det gulröda pumpor på alla grindstolpar. Firar man Halloween mycket tidigare där än i resten av landet?  Nej, man skulle ha stor skördefest.
Där fanns också stora fält med granna pumpor, kanske är landets pumpaodlare samlade på Öland.   

27 september
Ny resa för att hämta äpplen på Balsgård i Skåne, på Brunstorps gård utanför Jönköping, på Floravägen i Jönköping, Gränsvägen i Bankeryd, på Capellagården på Öland, på ett torp på Vikbolandet och på många fler ställen. Detta är inte äpplen att bara njuta av utan frukter att beskriva i ord och i bild (av Ingrid af Sandeberg) och ta med i min kommande pomologi. Händer inget oförutsett kommer den att vara klar  till jul 2008  efter 5 års arbete. 

23 september
Tänker du besöka Sigtuna, ta med en liten påse. Härfinnsvänliga människor som ställer lådormed frukt utanförsitt staket. I somras kunde jag på så sätt njuta av rödaoch gröna krusbär och nu kan jag till min stora lycka plocka någragoda gråpäron eller Åkerö då ochdå.Närmina träd blir större och mer rikbärandeskajag göralikadant.  

22 september
Äpplen är nyttigt på alla sätt men inte alltid så bra för tänderna. En av nutritonisterna som jag träffade berättade att hon är så förtjust i äpplen att hon kan  äta åtta på raken. Hennes tandläkare såg på hennes tänder att de utsatts för syraattacker och varnade henne för att fortsätta på samma sätt. Man ska inte småäta äpplen -- man ska inte småäta någonting -- och när man har ätit äpple ska man skölja munnen med vatten och inte borsta tänderna.

21 september
Föreläste om äpplen inför en liten grupp unga nutritionister i går kväll. Så roligt det är att tala med intresserade,  sympatiska, kunniga  människor.
En av  kvinnorna som hade läst 45 poäng biologi tappade hakan när jag berättade att en Åkerökärna inte ger ett Åkeröträd. Detta gundläggande faktum lär maninte ut i universitetets biologiundervisning! Antagligen därför att docenterna och professorerna inte har kunskapen.
Och jag har kallat mig naturvetare, sa kvinnan.
Nå, det kan hon göra nu efter att ha blivit invigd i äppelträdets märkvärdiga biologi.  
För alla ovetande: en äppelkärna ger varje gång ett nytt unikt äppelträd, precis som varje litet människobarnvarjegångblir en ny individ och inte en kopia av sin far eller mor.
Vill man ha ett Åkeröträd får man gå till butiken och köpa ett ympat träd (en gren från ett  Åkeröträd har då ympats på en särskild grundstam och växer upp till ett träd). 

20 september
Vad har det tagit åt koltrastarna och björktrastarna i år? De ger sig på frukten i träden som de aldrig har gjort förr. Först var det plommonen som de hackade sönder och nu är det mognande äpplen som drabbas. Så är det häromkring och så är det även i Östergötland hörde jag av en bekant därifrån. Kanske hjälper det att sätta upp snurrande mobiler i träden.

19 september
Tänk att en påse äpplen kan göra en så lycklig. I dag hade jag besök av min vän Mats och fick av honom en stor påse Malmbergs Gylling. För den som inte vet är detta röda, granna äpple Gästriklands landskapsäpple. Mats har räddat sorten från utplåning och dragit upp flera nya träd.

18 september
Prövade att ugnsbaka sill till middag i går och det gick strålande: bara att lägga urtagen färsk sill i en smord form (för att formen ska bli mer lättdiskad efteråt), salta och ställa i ugnen, 200 grader 15–20 minuter. Kokt potatis och hackad spenat (från frysen) till, hur lättlagat som helst.  

17  september
Äpplena mognar tidigare än vanligt i år. I Skåne odlas 90 procent av alla äpplen och nu står det i Dagens Nyheter att den skånska äppelskörden tyvärr blir mindre änvanligt.För Aroma beräknas skörden vara  halverad. Detberor på den tidiga vårvärmen som ledde till att trädenbörjade blomma tidigare än normalt. Sedan kom en köldknäppoch massor av äppelblommor strök med.
Jag upprepar vad jag alltid har sagt: vill man försäkra sig om god tillgång till färska, smakliga äpplen under höstmånaderna och in på våren måste man ha egna träd. Helst några stycken som tillsammans täcker tidig höst, sen höst och vinter.  

15 septemb er
Livet är inte bara äpplen, goda bär vill man också njuta av. I posten kom nyss en bok av Leif Blomquist som har har en plantskolai Lepplax i norra Finland. Han har förut gett ut en bok om äpplen för nordligt klimat, Äppel i norr  heter den. Den nya boken har titeln Trädgårdens bär och är en guldgruva för bärälskaren . Här finns information om både välkända  som mer ovanliga sorter.  

7 september
Har läst ut Mannen som tog livet av sig, en bok av Julian Symons som Kerstin Ekman i någon tidning under året rekommenderade som den roligaste deckaren någonsin. Arthur Brownjohn, gift med Clare, har också en annan identitet.Tillsammans med Joan, fru nummer två, är han major Easonby Mellon.
Två personligheter och två fruar, det måste bli förvecklingar. Särskilt när Arthur förälskar sig i en tredje kvinna. Men hur bli av med Clare och Joan? Författaren bjuder på mycket komik. 

6  september
Bodil Malmsten och jag har något gemensamt. Vi läser tidningen The New Yorker. Och vi kallar den just The New Yorker utan att slarva bort det inledande The som många, t ex  DagensNyheter och Svenska Dagbladet, gärna gör.
Bodil påminner om en skämtteckning som fanns med i tidningen för en tid sedan:
Två sniglar är ute och går. På avstånd en tejphållare.
Då anförtror den ena snigeln den andra:
--  Det spelar ingen roll att hon är en tejphållare. Jag älskar henne.    

5 september
Kunde inte somna och läste ut Bodil Malmstens bok Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig. Det är en bloggbok illustrerad med Bodils egna foton. Jag slår vad om att hon är på väg hem, det kommer inte att dröja många år. Stockholm är så vackert och borta i Finistere är alla hantverkare opålitliga och mullvadarna outröttliga  i sitt arbete med att undergräva gräsmattan.  

4 september
Grät när jag läste ut Åsa Linderborgs bok Mig äger ingen . Tårarna rann för hennes pappa Leif som hade förtjänat ett bättre liv, för Åsa som hade bort få en normal barndom utan svek och fylla och för Åsas mamma som valde att lämna sin alkoholiserade man men lät dottern stanna kvar i  hans misär  för att istället satsa på sitt nya förhållande och sitt jobb. 

3 september
Om man reser som passagerare i bil Sigtuna-Kristianstad fram och tillbaka hinner man precis läsa ut Carina Burmans tegelsten K.J., boken om Klara Johansson. Den ger en inblick i hur det var att läsa i Uppsala som kvinnlig studenti slutet av 1800-talet och leva som litteraturkritiker i Stockholm under första halvan av 1900-talet. I dag hade K J fått stipendier från Författarfonden, den fanns inte då. 

2 september
Dagarna går snabbt nu. Resor kors och tvärs i landet föratt hämta äpplen, intensiva studier hemmavid för att beskriva olika äppelsorter så detaljerat och så korrekt som möjligt,möten med konstnären Ingrid af Sandeberg som målar varje äppelsort på ett mästerligt sätt. Arbetet ska utmynna i en ny pomologi lik denAnton Nilsson skrev för snart 25 år sedan. Den boken finnsinte att köpa längre och det har kommit till fler äppelsorter.

När vår bok blir klar? Om allt går bra, och jag hittar pengar till tryckning, kan den kanske  finnas ute år 2009, efter femhöstars arbete.  

13 augusti
Skjut inte upp till i morgon vad du kan göra i dag. För om du tycker om att göra det i dag, kan du göra det i morgon också.
Klokt sagt av en komiker på Michael Parkinsons pratprogram.

12 augusti
Äppelsäsongen har börjat. Hos mig har såväl Mantet som Gyllenkroks Astrakan mognat.
Kom nyss hem från en resa till södra Sverige där jag har plockat bland annat det vackra sommaräpplet Beauty of Bath.  

29 juli
Läser i tidningen att i Skåne blir äppelskörden dålig i höst på grund av att träden blommorna tidigare änvanligt och därefter kom det frost och ödelade blommorna. Tråkigt!

Min vän Jörgen på Seskarö i havet långt upp vid gränsen mot Finland ringde och berättade med ledsen röst att där har äpplena drabbats av rönnbärsmal. Jag känner med honom, man är så glad för sina äpplen och så går de till spillo så gott som vartenda ett, man kan gråta för mindre.

Det är viktigt nu att man ser över sina äppelträd. Ser du spår av äppelvecklare, plocka bort äpplet och kasta det i soporna. Ofta ser man larvens stora  ingångshål och ett ytterligare hål som är larvens  utgångshål. Plocka och kasta också de angripna frukter som ramlat till marken.

Ser du angrepp av fruktmögel, plocka då också bort äpplet och kasta det. Fruktmögel (eller gul monilia) känns igen på att äppelskalet blir brunt och får ringar av ljusa mögelprickar.

  

20 juli
Nu har jag läst ut Allt av Martina Lowden. Hon säger så här på sidan 604 (söndag, vecka 8, 2006):

För en solist med pomologambitoner, en som arbetari traditionen
Äppel päppel pirum,
här sitta  snälla barn,
de leka med gulläpplen,
har ordning hela da´n.

är följande koppling ur "Min skattkammare" central:
Säg herr SOL, vaför ni strålar
denna morgon så?
ÄPPLENA jag röda målar,
dem ska barnen få.

Kära Martina, du är välkommen att gå med i Sveriges Pomologiska Sällskap! Där träffas alla vi som går omkring med pomologambitioner. Du kommer att trivas. 

19 juli

Den duktiga jazzsångerskan Rigmor Gustafsson var sommarpratare i radion i dag. Hon har svårt att komma ihåg namn. Och hon är ansiktsblind. Rigmor är född på landet och säger att det är lättare för henne att känna igen kossor än att känna igen ansikten. Hon förklarar det med att kossor är nakna och då finns det mer att titta på. Om människor inte gick omkring med kläder på sig skulle de vara lättare att känna igen. Det ligger något i det.

Rigmor tröstar sig med att man kan inte få allt. Har man en defekt på ett ställe, har man kanske en talang på ett ställe. Tänk om det är så, funderar hon, att ju färre människor jag känner igen, desto bättre är jag på att sjunga?  

18 juli
På hemvägen från Medevi besökte vi Kinaparken som är en kinainspirerad trädgård vid Bastedalens herrgård utanför Askersund.Anlagd i ett gammalt stenbrott rymmer trädgården växter som katsura, bambu, näckrosor, höstanemoner, pioner med mera. Säreget och vackert.

Man får inte tala högt där, bara viska. Vårt lilla sällskap blev vänligen tillrättavisat av en ung kvinna som berättade att det finns goda energier i Kinaparken och många kommer dit för att tadel av dem och för att meditera, därför måste besökarna vara stillsamma.

Vid Bastedalens herrgård hittade vi även en öppen fruktträdgård med både Råby Rubin, Åkerö, Sickelsjö Vinäpple och Tistads vaxgylling. Vem som helst kan besöka den när som helst under året.    

17 juli

Har tillbringat helgen på Medevi hälsobrunn i Östergötland! Det var underbart roligt att flera gånger om dagen höra vacker musik framförd av olika mässingssextetter, att gå i grötlunken varje kväll, att dricka hälsosamt brunnsvatten och att höra Medevis historia berättad av vår vän Mikael som varit med sedan han föddes där för 60 år sedan.
Brunnen, startad av Urban Hjärne, har anor från slutet av 1600-talet. Många av husen, "byggningarna", är uppförda på 1700-talet och almarna, ekarna och askarna i parken måste vara 300 år allihop så tjocka stammar har de.
Vill du åka till Medevi och uppleva brunnsmiljön ska du förstås vara med i grötlunken. 
Så här går det till: Man går i armkrok fyra och fyra. Först går några barn som spelar triangel. Sedan kommer en lyrbärare och därefter en fanbärare med två tofslärkor. Det vill säga att en man (alltid en man) bär en fana och bredvid honom på var sida går en kvinna (alltid en kvinna) som håller i en liten bit av tofsen. Sedan kommer musiken och därefter alla vi andra. 
Man går i takt. Börja med vänster fot och betona vänster fot hela tiden. Man kan komma ur takten, till exempel när lunken vänder om eller när ett trummande utgör hela musiken men det är bara att komma igen. Grötlunken avslutas med att alla tillönskar varandra en god natt.


12 juli


Jag är dynamitard, så ge mig sprängd anka!
Jag har hämtat meningen från Allt av Martina Lowden, den tjocka guldskimrande boken som kallar sig roman och har formen av en dagbok förd mellan 2003 och 2006. Författaren har i sin tur hämtat meningen från en herrtidning.
Det är ett roligt äventyr att läsa den här egensinniga författaren som fast hon bara är 22 år verkar ha plöjt världslitteraturen. Man förstår att hon är besatt av ord och böcker men katter, dockor, stjärnor och äpplen har också en stor plats i hennes hjärta. Och hon är fenomenal på att hitta nya ord. Vad sägs om utomordisk? Martina Lowden förklarar inte ordet men jag tror att det betyder "sådant som är för underbart för att förklaras med ord" och jag kommer att använda det så.


8 juli

Bojkotten mot Nestlé måste fortsätta. Enligt WHO:s beräkningar dör 1 1/2 miljon spädbarn varje år för att de inte ammas utan matas med modersmjölksersättning. Nestlé och alla andra företag som tillverkar modersmjölksersättningar måste ta sitt ansvar och följa WHO:s bestämmelser för hur dessa varor får marknadsföras.
Här är några Nestle-ägda företag och varor att bojkotta: 
Helena Rubenstein, L´Oreal, Body Shop (sålt till L´Oreal) och Garnier.
 Zoega, Nescafe, Nestea, Nesquick. 
Perrier, Vittel, Buitoni pasta, KitKatgodis, Toffee Crisp, After Eight

4 juli

Alla människor borde ha en änglatrumpet. Det måste vara den mest lättodlade blomman av alla. 
Vi fick vår trumpet av en snäll granne förra året och den blommade vackert med vita blommor. Under vintern skulle den nog dö, tänkte jag som inte hade annat än ett fönsterlöst garage att ställa den i när vintern kom.
 Pytt då, den överlevde och har blivit fantastisk i sommar, med både vita och rosa blommor! 
Och så himmelskt som den doftar på kvällen, änglaparfym!

3 juli

I går gästades jag av min vän Jan-Erik och hans fru från Frösön. Det var inte i går vi träffades, senast vi sågs var för 30 år sedan när de hälsade på mig i Sollentuna. Jan-Erik och jag gick en gång i samma B-skola i Holmträsk i Västerbotten, ungefär mitt emellan Bastuträsk och Norsjö. Det är längesedan nu. Med vissa människor är det så att de kan bo långt borta, och man ser dem mycket sällan, men man har ändå en självklar kontakt vid de glada tillfällen man ses.

30 juni

På måndag börjar den Nestlé-fria veckan över hela världen. Jag och många andra bojkottar förstås Nestlé sedan 30 år tillbaka och orsaken är företagets aggressiva marknadsföring av modersmjölksersättning som bryter mot de WHO:s bestämmelser. 
Alla som inte redan bojkottar Nestle bör göra det åtminstone mellan 2-8 juli. Det menar de organisationer som står bakom bojkotten och hoppas att trycket på Nestlé ska bli så stort att företaget kommer att acceptera den 4-punktsplan som finns framtagen för att rädda barns liv. 
Mer information om bojkotten finns på www.babymilkaction.org/resources/boycott/nestlefree.html

26 juni

Jag ser på ringduvornas spillning att blåbären börjar mogna. Om två veckor går de säkert att plocka.
 Nöjer mig med smultron så länge.

25 juni

Har tillbringat midsommar i Hälsingland. Vi bodde några dagar på en gammal gedigen Hälsingegård kallad Ol-Ers utanför Delsbo -- väl tilltagna dimensioner, breda golvtiljor. 
Många stora fönster i två våningar. Två, tre pelargoner i varje fönster, totalt 72 pelargonior i huset. 
Indraget kallt vatten i köket, skafferi som man kan gå in i, fyrahålsdass i en flygelbyggnad. 
Och så en trädgård med äppelträd och blommor, vad mer kan man önska, särskilt som vi hade sol varje dag.
Men det bästa med besöket i Hälsingland var den dressintur vi gjorde. Andra har flugit luftballong men vad är det mot att ha cyklat dressin på banan mellan Delsbo och Ljusdal. Det går lätt, det är roligt, tiden går snabbt medan man trampar sig fram genom naturen.


14 juni

En vän som är hemmastadd i den tyska kulturen berättade för mig att gingkoträdet var Goethes särskilda favorit. Han har till och medskrivit en dikt med titeln Gingko biloba. Där behandlar han bladets egendomliga form: hel och tudelad på samma gång. Gingkobladet blir så en symbol för dubbelheten i Goethes egen diktning. De sista raderna i gingkodikten lyder "Fühlst du nicht an meiner Liedern das sich Eins und doppelt bin?"
Jag ska läsa upp Goethes gingko-dikt för mitt träd i dag. Och berätta att i Goethes stad Weimar finns en hel butik som bara säljer saker med gingko-motiv!


12 juni

Badade i Mälaren i morse. Så tidigt har jag aldrig hoppat i förut men sommaren startade rekordsnabbt i år. Det var en smula kallt i vattnet men kroppen vänjer sig och efter en stund kändes det enbart som en skön, vitaliserande upplevelse.


11 juni

Jag har köpt ett aprikosträd! Det trodde jag aldrig, att jag skulle bli ägare till något till något så exotiskt som ett aprikosträd. Nu kan jag bara hålla tummarna för att det klarar vårt klimat i Sigtuna (växtzon 2). Det lär ta några år innan frukten kommer.
Inte nog med det, jag har köpt ett gingkoträd också. För att bladen är så egendomligt vackra. Det trädet kommer säkert att klara sig klimatmässigt men klarar rådjuren att hålla sig från det?


8 juni

Helenelund är min favorit bland stationer på pendeltågssträckan Stockholm-Märsta. Inte så att jag skulle vilja stiga av där. Men jag vill alltid sitta nära fönstret och titta ut överslänten med mängden av gullregnsbuskar på andra sidan perrongen. Nu blommar de med massor av gyllene hängen, så glöm din bok när du åker förbi där. Blommande lupiner är också ett kännetecken för Helenelunds station.


1 juni

Hur gammalt kan ett äpple bli? Ingen vet. Men det är 1 juni och här sitter jag med ett Eldrött Duväpple från Brunstorps gård utanför Jönköping. Äpplet är precis lika underbart gott, fräscht och spänstigt som när det lades in i jordkällaren på Brunstorp för 7 månader sedan. Varför ska vi importera äpplen när vi kan odla och förvara dem själva?


31 maj

Nog har det blommat fler maskrosor än vanligt detta år? Fälten var gula nyss, nu är de gråulliga.
Jag spanar efter rönnar från min plats i bussen. Blommar de? Rönnens blomning är av största vikt för en äppelälskare. Uteblir den, kommer äppelskörden att bli usel, det är säkert som amen i kyrkan. Äpplena blir obrukbara, genomborrade som de är av rönnbärsmalens larver. De ser ut som om någon har kastat in snus i dem. Nu verkar det i alla fall som vi har en rönnblomning, skönt.


27 maj
Pingstdagen
Ljuvlig dag, mycket sol. I dag tar vi med oss förmiddagskaffet till en backe i Viby, den gamla byn utanför Sigtuna där husen ser ut som på 1800-talet, byn som ibland används för filminspelningar för att få rätt stämning. Har vi tur blommar mandelblommorna och styvmorsviolen.
I går fick jag en guidad rundtur i trädgården runt prästgården i Sigtuna. Vilka mäktiga kastanjer, lindar, hagtorn, päronträd, äppelträd och syrener! Vilka fantastiska, lätt sluttande gräsmattor med massor av bellis och förgätmigej och teveronika! Så vackra blommor!


24 maj

Är Sigtuna landets syrentätaste stad? Jag vet inte, men det är en fest att gå runt i staden och varje meter njuta av blommande, doftande buskar i olika kulörer av lila med inslag av vitt här och där. Jag säger som Linné lär ha sagt om ett planschverk om fjärilar av Carl Alexander Clerck utgivet1764: "Det är så vackert att det gör gott neder i tåerne".
Gick på en trädvandring i Sigtuna i går kväll med en kännare från naturskyddsföreningen. Vi såg knäckepil längs sjöstranden och bollpil vid busstorget. Vackra träd av bok och ek. En alm som inte fallit för almsjukan än. Sälg, al, asp. Och askar (som inte alla hade fått gröna blad än; den är som greven, sa någon, kommer sent och går först). Vi såg också några märkvärdiga träds om robinia (pseudo-akacia), valnöt och rödek. 



22 maj

I går var jag med vid en ceremoni på Lövsta gård i Funbo socken utanför Uppsala, en gård som under Linnéstid ägdes av en vän till honom och som han ofta besökte. Amerikanske ambassadören var där (i sällskap med fru, livvakter och flera poliser) för att plantera det svensk-amerikanska Rambo-äpplet. Planteringen var mycket symbolisk, ambassadören rörde endast om lite i jorden och trädet stod efteråt kvar i sin kruka vilket var lika bra, vid den riktiga planteringen måste det finnas vatten till hands och en kraftig stödpinne.
Ramboäpplet har uppkommit från en äppelkärna som en invandrarfamilj med namnet Gunnarsson 1639 tog med sig till Nya Sverige vid Delaware-floden. Familjen tog namnet Rambo efter Ramberget i Göteborg varifrån de härstammade och det äpple man fick upp från kärnan fick också heta Rambo. Det blev en känd äppelsort i USA och återfinns i den amerikanska pomologiska litteraturen. Nu får vi se hur Rambo utvecklas i Sverige, hemlandet.
Ramboäpplet mognar i augusti och är mycket syrligt, ett bra cideräpple, sa Herbert Rambo som kommit från USA för detta evenemang.
Intill Ramboträdet på Lövsta gård ska planteras ett äppelträd av sorten Fredrik nyligen framtaget vid Balsgård i Skåne. Så möts det nya och det gamla.


20 maj

Gullvivorna har extra långa stjälkar i år. Sa vårt lunchfrämmande i lördags. Jamen, det har ju jag också sett. Men vad beror det på, har de kanske fått mycket fuktighet vid just den rätta tiden?
I vår trädgård växer såväl de gula gullvivorna och den röda sorten som redan Carl von Linné odlade på Hammarby. När de två korsar sig uppstår orangefärgade gullvivor.


19 maj

Vad skulle människan göra utan sina vänner? En av mina vänner i Uppsala sände mig sina anteckningar över äppelblom förda 2004. Det är roligt att följa anteckningarna och se hur blomningen varierar.
Och en kär vän har sänt mig en underbar dikt av Wislawa Szymborska. 
"Under äppelträdet" heter den och börjar:
I majparadiset, under äppelträdet,
 som brister ut i blom som andra i skratt
Dikten slutar:
Ska jag stanna lite till, inte gå hem ännu.
Gå hem vill bara de som är fångar.
Det brukar vara Anders Bodegård som översätter Szymborska så han har säkert översatt denna dikt också.



17 maj

Hela landet kokar av Carl von Linné. Har någon blivit så firad? På Kristi Himmelsfärdsdag besökte jag Linnés Hammarby, hans sommarbostad en bit utanför Uppsala. Där har man uppfört en ny byggnad som tjänar som entré, kafé (med direkt utgång till äppelträdgården där kaffet kan intas) och butik.
En ny utställlning om Linné på Hammarby presenterar Linné som forskare, lärare, författare, samlare, brevskrivare och familjefar. 

"Håret varken rakt eller krusigt" skrev Linné om sig själv. Så har jag då en sak gemensam med Linné. Har nyss lärt mig att hur håret ser ut beror på om hårets diameter varierar eller inte. Om hårstråna har samma diameter hela vägen blir håret rakt men om den varierar blir håret lockigt.


16 maj

Som jag har funderat över om det finns ett ord som kan ersätta "varje vecka". Kan det heta vecklig? Eller veckatlig? Nu stötte jag på det i Dagens Nyheters senaste söndagstidning. Ordet är "veckolig" och har stått med i Svenska Akademiens ordlista hela tiden. Men varför används ett så praktiskt ord så sällan?


15 maj

Äppelblommen runt omkring mig är bedövande vacker. Jag promenerar i trädgårdsstaden Sigtuna och njuter.
Alla människor tycker om äppelblom, det är inte konstigt, men nu har jag träffat hunden Acke som också älskar äppelblom. Husse heter Lasse Bindberg och chefar för trädgården på Brunstorps gård.
Acke gick omkring och åt nedfallna äppelblomsblad och när jag matade honom med en bukett Oranieblom slök han den i ett nafs. Acke gav mig i en idé, på lördag när vi får gäster ska jag lägga äppelblom i lunchsalladen. 
På hösten äter Acke äpplen men inte vilka sorter som helst, han har sina favoriter, berättade Lasse.


14 maj

Det har varit årsmöte i Sveriges Pomologiska Sällskap. Vi höll till på Brunstorps gård som är ett underbart ställe med riktigt gamla byggnader och en fin genbank och trädgård med många perenner bl a många pioner. Man får en härlig medelhavskänsla när man står i fruktträdgården och tittar ned och ut över Vättern.
Susa inte bara förbi på E4:an nästa gång utan stanna till på Brunstorp. Trädgården är alltid öppen och det finns ett kafé där man kan äta lunch och dricka eftermiddagskaffe.
Om jag får komma med en uppmaning till: Gå med i vårt pomologiska sällskap om du inte redan har gjort det. Vi har trevligt och vi ger ut en fin tidning med information som du inte får på något annat håll, www.svepom.com


11 maj

Vilken underbar tid. Äppelträden har börjat blomma, hos mig var Gyllenkroks Astrakan först att slå ut. 
Häggen blommar, slånbärsbuskarna blommar. Syrenerna har blålila knoppar.

7 maj

I juli förra året skrev jag om hur man ser ifall en finne är extrovert eller inte: en finne som tittar på dig istället för i bordet är extrovert. Men nu kan jag delge alla en bättre beskrivning och den härstammar från en av världens mest kända nu levande finnar, dirigenten Esa-Pekka Salonen. Det är tidningen The New Yorker som i ett av sina senaste nummer presenterar den pojkaktiga, alltid svartklädde trebarnspappan Salonen i ett ingående porträtt med anledning av att han efter 15 år slutar som dirigent vid Los Angeles Philharmonic Orchester. Nästa år fyller den mannen 50 år, tro det eller ej.
Så här säger den berömde dirigenten (som enligt reportern inte är så duktig på att fylla ut pauser med muntert småprat): en introvert finne tittar ned på sina skor, en extrovert finne tittar på dina skor.

6 maj

Jag har lärt mig två nya ord i veckan. 
Passivhus är ett hus med tjocka väggar som kräver noll energi för uppvärmning. Passivhus är dyra att producera i Sverige än så länge men det kan ändra sig.
Det andra ordet är ödmjukhetsfel. Det var konsthantverkaren Åsa Wettre som använde ordet när hon och hennes man Håkan Wettre invigde sin stora utställning om den blå färgen på Sigtuna Museums utställningshall nyligen. I flera kulturer anser man att endast gud kan göra perfekta saker. När en människa kapar något bör hon därför lägga in något medvetet felslag i väven.
Vår lilla magnolia och vårt päronträd vid muren blommar ikapp.

5 maj
Träffade författaren Lars Ardelius på Sigtunastiftelsens bibliotek i dag. Han och hans fru Carin är nyss hemkomna från en flera veckor lång vistelse i Paris och andra orter i Europa. Håller han på med en ny bok? 
Nej, just nu tar jag det lugnt, sa Lars som fyllde 80 år förra året. Han har precis lämnat ifrån sig manus till en roman som kommer nästa år.

2 maj

Varför överraskar vi inte varandra lite oftare? Tänkte på det i går kväll när vår nya granne ringde på dörren och överlämnade en stor bit underbar cheesecake med hallontopping från Sigtunas bästa konditori. Det visade sig att grannen fyllde år och den goda tårtan hade blivit över från födelsedagskalaset. Vi njöt och gladdes.




1 maj

Gick med vänner till Valborgsmässofirande i Draketrädgården i Sigtuna. Det följer ett givet mönster. Först sjunger kören några vårsånger, sedan håller en prominent person ett tal till våren. Efter några fler vackra vårsånger tänds den pontonburna brasan ute i Sigtunafjärden av kanotister. Strax efter 21, när det mörknat ytterligare, startar ett stiligtfyrverkeri. Sedan går vi alla hem nöjda med att våren hälsatsvälkommen på rätt och riktigt sätt.


25 april

Längtade så mycket efter äppelkaka att jag bakade en sådan med Royal Gala-äpplen från butiken. Av alla importerade äpplen är det min favorit-- saftig, med fast konsistens och viss arom även om likheten med Golden Delicious, en av äpplets föräldrar, är väl stor.
Men till äppelkaka duger inte Royal Gala. Resultatet blev en aromfattig kaka, varje tugga var en besvikelse. Detta gör jag aldrig om. Bara fyra månader kvar tills vi får svenska äpplen att njuta av!


24 april

Besökte Hagströmerbiblioteket i fredags. Ett underbart bibliotek på Karolinska Institutet fyllt med gamla, sällsynta medicinska verk varav somliga är försedda med fantastiska träsnitt. Bibliotekets chef är Ove Hagelin, expert på rara böcker.


15 april

Lärde mig ett nytt ord i veckan som var. Radioprogrammet Språket hade fått ett läsarbrev som berättade om ordet "vene". Det betyder "vet inte", en förkortning alltså. 
Finns också orden höne och såne? Praktiskt med korta ord, får man medge, särskilt när man skickar sms.

6 april

Fick en rolig historia med posten i går och den piggade upp mig betydligt:
Den här episoden tilldrog sig på Värmlands regemente på 1940-talet. Plutonen klagade på att brödet var mögligt.
Plutonchefen: Ni borde skämmas! Karl XII och hans mannar hade kastat sig över det här brödet.
En röst i plutonen: Ja, det är klart, då var det ju färskt.


3 april

Varför skrattar vi åt morbid humor? För att vi blir chockade, vi läser något som vi aldrig skulle ha formulerat själva. 
Det här hittade jag på sajten www.psych.upenn.edu/humor:
Friends help you move. Real friends help you move bodies.
Fler roligheter från samma källa:
Out of my mind. Back in five minutes.

I took an IQ test and the results were negative.

Be nice to your kids. They will chose your nursing home.


25 mars

Fågelintresserad? Göran Bergengren har kommit med en ny bok och den handlar om pilfinkar. Titeln är Pilfink, på Carlssons förlag.


24 mars

Har sett Johan Hagelbäcks russinutställning på Stadsmuséet och jag fnissar fortfarande. Se den om du kan.


23 mars

I dag kan man läsa en artikel om möbelarkitekten Yngve Ekström i DN. Man får läsa att han gick så förlorad i grubblerier att han inte kände igen medarbetare för att dagen därpå rusa hem till dem och prata möbler i timmar. 
Jag tror förstås att Yngve Ekström var ansiktsblind, hankände inte igen ansikten.
Min vän Åsa har påpekat för mig att Expressen publicerade en artikel om Felix Herngren m fl den 3 mars. Jag har sedan hittat den på nätet. Felix säger att har svårt att hitta och svårt att känna igen ansikten. Ett solklart fall av ansiktsblindhet, säger Åsa. Jag kan bara hålla med.


25 februari

Alltsedan jag läste Fredrika i paradiset av René Vazquez Diaz (en utmärkt bra bok om Fredrika Bremers besök på Cuba) har jag undrat vad balsamäpplen är. När jag slog upp Theodor Mommsen i Svensk uppslagsbok fick jag svaret. 
Momordica, stod det på samma sida, kallas också balsamäpple och tillhör gurkväxterna. "Frukterna ätas i tropikerna och bladen användas av infödingarna mot kolik och inälvsmaskar, utvärtes mot hudutslag."


24 februari

Jag läser i Sven Lidmans bok Fadern, sonen och den härliga bokbranschen att författaren sex år gammal på väg hem från skolan mötte sin far som var ute och promenerade.
"Vad kan du heta, min lille vän?" frågade fadern. 
Författaren menar att fadern gick i tankar medan jag drar slutsatsen att den kände pingstpastorn Sven Lidman faktiskt var ansiktsblind.

Sven Lidman berättar i detta sammanhang historien om den tankspridde tyske historikern Theodor Mommsen (1817-1903) som i en fullsatt hästspårvagn i sekelskiftets Berlin tilltalade den flicka som artigt gav honom sin plats med samma ord: "Vad kan du heta , lilla vän?" "Men pappa, känner inte pappa igen mig?" frågade dottern.
Hur många professorer har fått epitetet tankspridda när de bara varit ansiktsblinda?


20 februari

Jag brukar inte läsa serien Nemi i Dagens Nyheter men i går råkade mina ögon falla på henne, den svartklädda, svarthåriga tjejen Nemi. Hon är ansiktsblind! 
Ja, Nemi använder inte det ordet men säger att "Jag är hopplös på ansikten. Förr brukade jag låtsas, småprata och hoppas att det skulle gå upp för mig vem jag pratade med.....men sen insåg jag att det var bäst att vara 
ärlig.... " 
Sista rutan visar hur väninnan, som inte blivit igenkänd, storgråter.
Visst, någon kan bli ledsen av att vi är öppna och ärliga. Innerst inne har vi alla en önskan att alltid bli igenkända av våra vänner. 
Men Nemi och alla andra, jag håller ändå på att öppna kort vinner i längden. En dag kommer alla att förstå att vi faktiskt inte rår för att vi har den oförmågan att vi inte känner igen bekantas ansikten.


6 februari

Är kanske äpplet musikernas favoritfrukt? Kjell Wretlind som leder radioprogrammet Klingan i P2 på söndagsmorgon berättade nyligen att 1967 när han vistades i San Francisco och gick på konserter i The Film Auditorium brukade ägaren Bill Graham stå i dörren och dela ut äpplen till alla kom som kom tidigt till en konsert med The Doors eller andra.
På 1930-talet började man kalla New York för The Big Apple för att staden då var centrum för världens bästa jazzzmusiker. Namnet hänger kvar men många har glömt ursprunget.
Hoagy Carmichael (1899–1981) skrev flera verk med äppelanknytning, till exempel Johnny Apple Seed Suite från 1938 och Apple Seed Love från 1953.
Vi vet också att popgruppen The Beatles valde namnet Apple Corps för sitt bolag och gjorde ett grönt äpple till sin symbol. I dag läser jag i Svenska Dagbladet att den långa tvisten mellan musikbolaget Apple Corps och elektroniktillverkaren Apple har blivit avblåst. Parterna har enats om hur de får använda sina varumärken i framtiden utan att hamna på kollisionskurs.


26 januari
I går såg jag Pink Lady i butiken. För alla som älskar äpplen men är allergiska mot frukten är det en god nyhet. Pink Lady är en av få importfrukter som många allergiker kan äta. Och det är ett gott fastköttigt äpple även om det inte har lika mycket arom som vanliga svenska äpplen har. 
Skala äpplet först, för säkerhets skull.
12 januari
Kommer du gång efter annan på ett nytt underbart ord som alla människor i landet, inte bara du, skulle ha glädje av? Skicka in dina ord till Svenska språknämnden!
Då och då behöver man sätta in papper i olika pärmar för att kunna hitta dem igen. Jag kom på att "pärma" var just det ord jag hade saknat. Glad i hågen skickade jag in ordet för att det skulle hamna på språknämndens nyordslista. Men man ska aldrig tro sig vara först. Pärma hade skickats in redan 2005 av Catrin Dunger som skriver att det betyder "sätta in i en pärm" och att det är ett ord som funnits länge men aldrig kommit in i ordböckerna. Kanske kommer det att hamna där nu.


2 januari

God fortsättning på det nya året! 
Har du många önskningar inför 2007? Att fortsätta vara smal kanske? Eller att bli lite smalare? Man får titta över sitt matintag och sina motionsvanor.
Kanske planerar du fest med vännerna till trettonhelgen. Med pannacotta till efterrätt. Vet då att man inte behöver grädde till pannacotta och man behöver inte trassla med gelatinblad. Det finns gelésocker numera, socker och gelatin blandat.
Receptet på förpackningen anger 1 dl gelésocker till 3-4 dl grädde. Man kan mycket väl använda mjölk istället för fet grädde, det är lika gott. Och tag 4 dl mjölk, annars blir det för sött.

tillbaka till noterat