Frågor om allergi

Hej!

Jag har en arbetskamrat som är mycket allergisk mot äpplen, det räcker att det ligger en skrutt i papperskorgen för att hanskallbörja nysa, klia i ögonen och må allmänt dåligt. I höstas fick han äpplen av mig, för att göra mos åt sina barn. En av sorterna var Hampus, och det visade sig att han kunde äta dessa utan några som helst problem.

Han åt nog ca 3 - 4 kg på en vecka, enda problemet var att han fick magproblem (gaser). Han har försökt att få tag på sorten Hampus men ej lyckats. Vore tacksam om Du kunde ge besked var han skall försöka inhandla ett träd av denna sort.
Vi bor i Borlänge  M.V.H Christer


Hej!

Så roligt att få veta att Hampus är en äppelsort som allergiker kan äta utan besvär! Jag gissar att du har undersökt med plantskolorna där du bor och att man inte har Hampus där. Brunnsvikens trädgårdsbutik (tel är 08-85 71 62) vid Ulriksdals koloniträdgårdsområde i Solna vinnlägger sig om en stort sortiment av äppelträd. Där har man just nu två fina Hampus-träd att erbjuda, fick jag veta när jag ringde dit idag. Ett Hampusträd kan vara värt en biltur till Solna!

Vänliga hälsningar Görel Kristina

_________________________________________________________

Hej Näslund!

Jag heter Khalil, bor i ett radhusområde söder om Stockholm, pollenallergisk samt astma.

Efter att jag hade läst i Villaägaren nr.4 ,artikel sidan 78-79 så blev jag intresserad på att ställa mina frågor:      
1. Min bästa frukt är äpple, men tyvärr jag får inte njuta av detta p g a symtomen jag får. Känner ni någon sort äpple som passar?

2. Jag funderar på att skaffa ett äppelträd för att odla i trädgården, vilket sort tycker ni som passar allergiker.

Tack på förhand, Khalil


Hej,

jag vill gärna att du ska få njuta av äpplen som är så gott! På min hemsida www.karnhuset.com -- läs där om äpplen och allergier-- får du flera förslag på lämpliga sorter! I Stockholm kan du exempelvis plantera det utmärkta sommaräpplet Transparente Blanche. Spana efter Gloster, Mutsu och Pink Lady i fruktdisken, de är också perfekta för allergiker.

Vänliga hälsningar Görel Kristina

_________________________________________________________

Hej!

Jag har varit inne lite och läst om äpplen på internet. Jag har en liten fråga vad gäller äpplen om man är allergisk som jag. Jag skulle nämligen vilja plantera äppelträd i sommarstugan som vi har i Hälsingland-Hudiksvall vid kusten, men vilken äppelsort kan jag som allergiker plantera? Och var kan jag i sådana fall få tag på denna?
Finns det idag äpplen att köpa i butiker som allergiker kan äta? I såfall vad heter dem?

Mvh Irene

Hej!

De importerade äpplena kan vara extra svåra om man är allergisk.Men i början av året brukar det finnas Gloster i butikerna samt Jamba och båda är utmärkta för allergiker;skala dem först för säkerhets skull. Du kan också provaatt köpa Pink Lady.

Din sommarstuga ligger i zon 4. Du kan du plantera  t ex Transparente Blanche, en utmärkt sort som är  bra för allergiker.Cox Pomona, Särsö och Charlamovsky vill jag också rekommendera samt Stenbock, Risäter, Wealthy och Hampus. Du kan också sätta Lobo om du har en extra skyddad och varm växtplats. Du kan läsa mer om sorterna i min bok "100 älskade äpplen".

Jag vet inget om möjligheterna att köpa äppelträd där du bor. Kanske kan du ringa din närmaste trädgårdsbutik och beställa hem den sort du är intresserad av. Om du åker ned till Stockholm kan du besöka Brunnsvikens Trädgård som har ett stort sortiment av äppelträd.
Du kan läsa mer om äpplen och allergi på min hemsida. Lycka till!
Vänliga hälsningar,  Görel Kristina

_________________________________________________________


Hej Görel!

Min man är allergiker men nu har vi hittat ett äpple som går utmärkt att äta för honom. Jag vill förstås ha ett sådant äppelträd i min trädgård, kan du hjälpa mig att hitta ett sådant? Äpplet saluförs i större ICA butiker under namnet Pink Lady och jag tror att det heter också Cripps Pink.

Tacksam om all information om hur jag kan komma över ett sådant träd och om det går att odla det här i Västerås där vi bor.
Hälsningar Monika


Hej Monika,

smakade ett Pink Lady i går och det är verkligen ett gott äpple.Så roligt att din man kan äta det också.Det är första gången jag hör om ett importerat äpplesom är bra för allergiker. Detta är alltså ett äpple som kommer från Italien eller Frankrike och du kan inte odla det i Sverige, här är för kallt. Men nu kommer den goda nyheten, det finns en rad andra äpplen som allergiker ofta tål om de skalas först och som du kan välja bland. Dit hör Charlamovsky, Cox Pomona, Filippa,Hampus, Lobo, Maglemer,Melon, Risäter, Spartan, Stenbock, Särsö,Transparente Blanche och Wealthy. I min bok "100 älskade äpplen" kan du läsa mer om dem och välja det som passar dig bäst. Kanske Maglemer som är otroligt gott eller Cox Pomona, nästan lika gott?

Lycka till med planterandet! Görel Kristina
_________________________________________________________


Hej,

vilka äpplen kan jag odla i skyddat läge i zon 4 som passar allergiker?
Mona

Hej!

Jag föreslår som sommarsort Transparente Blanche som många allergiker kan äta och ger ett snabbt, vackert mos.Som höstsort Särsö som är ett mycket gott och friskt äpple och passar många allergiker. Som vintersort Maglemer (lär även gå i zon 4 och din tomt ligger ju i lä) som är underbart god, blommarfantastiskt, håller till jul och kan ätas av många allergiker.Om du sätter dessa träd i väldränerad mark och ger dem god planteringsjord, gödslar ibland och sköter om dem så kommer du att ha stor glädje av dem. Lycka till!
Vänliga hälsningar,  Görel Kristina


_________________________________________________________

 

 

 

 


 

tillbaka till brev och frågor