Äppelallergi

Tyvärr kan inte alla njuta obehindrat av äppelträdens läckerheter. De som är allergiska mot björkpollen har många gånger också problem med äpple. Ofta får man klåda på läpparna och i svalget. Det är proteinet mal d 1 (bet v 1), som finns i både björk och äpple, som ger upphov till reaktionen.

Olika äppelsorter innehåller varierande mängd av detta protein som är främst koncentrerat till skalet. För många räcker det med att skala äpplet för att kunna njuta av det.

Proteinet är känsligt för upphettning och därför ger tillagade äpplen inte någon allergisk reaktion. Pröva också att köra ett äpple i mikrovågsugnen på full effekt i 15-30 sekunder. Det räcker för att det besvärande proteinet ska förstöras.

Som tur är finns det en del goda äppelsorter med låg halt av mal d 1 som många äppelallergiker kan njuta. Många importerade äppelsorter passar illa för en allergiker men Pink Lady är ett undantag, det äpplet kan många äta. Bland svenskodlade sorter finns flera som passar äppelallergiker. Se om inte någon av sorterna nedan kan vara ett äpple för dig. Men minns att skala äpplet första gången du provar en sort!

 

Äppelsorter för allergiker:

Belle de Boskoop

Charlamovsky

Cox Pomona

Filippa

Gloster

Gravensteiner

Hampus

Ingrid Marie

Jamba

Lobo

Maglemer

Melon

Mutsu

Risäter

Santana

Spartan

Stenbock

Stenkyrke

Särsö

Transparente Blanche

Wealthy

Tips
Låt ett äpple vilket som helst stå i mikron 15–30 sekunder. Sedan kan den som är allergiker äta det utan problem. Det receptet kommer från en kvinna som själv är äppelallergiker.

 

tillbaka till Pomologi