Triploida äpplen

En del äppelsorter har fler kromosomer än andra. Medan vanliga äppelsorter har 34 kromosomer så har de så kallade triploida sorterna hela 51 kromosomer.

Därför skiljer sig de triploida sorterna sig en hel del från övriga äppelträd: det är större, kraftigare träd med större blad och större blommor. En triploid äppelsort är inget för den mycket lilla trädgården eftersom trädet tar så stor plats.
Äpplena är också ofta mycket stora och därtill mycket smakliga och saftrika. Tänk på Gravensteiner och Mutsu som båda är triploida äppelsorter!

Det finns en ytterligare skillnad: äpplet rymmer bara en eller två fullt utvecklade kärnor, de övriga kärnorna är rudimentära och liknar små frön. Det betyder att det triploida äppelträdet är en dålig pollinatör i din trädgård. Om du vill ha Gravensteiner på tomten bör du ha en sort i närheten som kan pollinera den, till exempel Sävstaholm, Åkerö eller Transparente Blanche. Säg att du valde Åkerö. Då måste du ha ett tredje träd – till exempel Oranie -- som kan pollinera Åkerö för Gravensteiner är inte till mycket hjälp.

Om du bor i ett villasamhälle med äppelträd till höger och vänster kan du glömma det här, då finns det pollinatörer av alla slag omkring dig.

På Balsgårds växtförädlingsstation utanför Kristianstad i Skåne forskar man på bland annat triploida äppelsorter.

Här är en lista på triploida äppelsorter:
Alnarps favorit
Belle de Boskoop
Blenheim
Borgherre

bramley
Bramley

Close

Frösåker
Frösåker

Gascogne Scarlet

rgravensteiner
Gravensteiner

Grå Kanadarenett

Harberts Renett

Holländare

Holsteiner Cox

Husmoder

Ingbo

Jacques Lebel

Kalmar Glasäpple

Kinnekulle Kantäpple

Langeland

Mutsu

Norrstack

Rhode Island Greening

Ribston

Rossvik

Rött Järnäpple

Sköldinge

Södermanlands Kalvill

 


 

tillbaka till Pomologi