Äpplen i skönlitteraturen

Kvinnor och äppelträd från 1933 och Drottning Grågyllen från 1937 skrevs av Moa Martinson. Äpplen har en särskild plats i de två böckerna. Författaren bodde och arbetade i ett torp i Johannelund, Sörmland, omgiven av en trädgård med äppelträd.

Katrina av Sally Salminen från 1936 berättar om en fattig sjömanshustru som med stor möda samlar ihop jord i en bergsskreva och planterar ett efterlängtat äppelträd. Författaren skrev boken när hon arbetade som hembiträde i New York. Med Katrina vann hon en svensk-finländsk romanpristävling. Hennes roman blev till film 1943.

Invandrarna av Vilhelm Moberg kom 1952. Läsaren möter Kristina och Karl-Oskar som drar upp ett äppelträd från en småländsk äppelkärna. När Kristina ligger döende lägger Karl-Oskar den första frukten från det lilla trädet i hennes hand. Hon hinner njuta doften från äpplet innan hon tar sitt sista andetag.

Ciderhusreglerna av John Irving utgavs 1985. Boken, som också blev film med Michael Caine, handlar om Homer Wells som växer upp på ett barnhem hos den excentriske läkaren Wilbur Larch. En dag får Homer chansen att följa med den unge mannen Wally och hans fästmö till familjens äppelodling Ocean View i Maine. Han blir under en tid medlem av äppelodlarfamiljen och lär sig allt om hur man sköter en fruktträdgård.

Här är utdrag ur boken (översättning Rose-Marie Nielsen). Det är Wally som planerar en fruktträdgård vid dr Larchs barnhem:

”Jag skulle vilja rekommendera fyra rader McIntosh och så en rad Red Delicious”, sa Wally. ”Hälften av träden bör vara Mac, sen skulle jag nog blanda resten – kanske tio procent Red Delicious och tio till femton procent Cortland och Baldwin. Några Northern Spies och så gärna ett par Gravensteiner – de är bra pajäpplen, och man kan plocka dem tidigt.”

The Woodlanders av Thomas Hardy, som kom 1887, handlar om en engelsk äppelodlare. Boken finns inte översatt till svenska.

 

tillbaka till Pomologi