100 gif

100 älskade äpplen

Skriven av Görel Kristina Näslund
Illustrerad av Ingrid af Sandeberg
Utgiven av bokförlaget Kärnhuset år 2002
ISBN 91-631-2123-9

100 älskade äpplen presenterar omtyckta svenska äppelsorter i ord och bild. Hur smakar äpplet? Vad kan det användas till? När plockar man frukten och hur länge kan den bevaras? Är blomningen vacker? Och vilka sorter kan pollinera blommorna? Dessa och många andra frågor får man svar på i boken som spänner från de gamla favoriterna Hampus, Sävstaholm och Rosenhäger till nya underbara sorter som Mio, Mutsu och Gloster.

Boken är en guide för odlare som står i begrepp att köpa ett nytt äppelträd till villatomten eller koloniträdgården. Men det är också en bok för alla som bara vill njuta av bilderna, läsa och minnas äppelsorter som man förälskat sig i under livet.
Bokens illustrationer är detaljrika akvareller mästerligt utförda av Ingrid af Sandeberg.

Författaren Görel Kristina Näslund har bred kännedom om äpplen. Hennes större verk Äppelbok utgavs år 2000 på bokförlaget Kärnhuset.

Fakta om 100 älskade äpplen
Boken är häftad, trådbunden och omfattar 240 sidor. Formatet är 150x180 mm. Vart och ett av de 100 äpplena presenteras i en utförlig text och illustreras med en detaljrik akvarell målad efter naturlig förlaga. Boken rymmer också en liten faktarik uppslagsbok som sträcker sig från allergi till ätäpple. Boken finns att köpa i varje bokhandel.

Skrivet om 100 älskade äpplen
Görel Kristina Näslund är i dag en av våra främsta pomologer. Kvalificerat och lättsamt skriver hon om de älskade äpplena. Denna läckra lilla bok är perfekt för den som tänker skaffa fruktträd till sin trädgård men är osäker inför valet. Kunnigt ger Görel Kristina råd om allt det som hänger samman med frukt och fruktträd. För den som enbart vill läsa och njuta är boken en vacker, roande och lärorik berättelse om de 100 sorternas egenskaper och historia.
Sune Zachrisson, ordförande i Sveriges Pomologiska Sällskap

Kanonbra format (15 x18 cm) har denna lilla bok som gediget presenterar 100 äppelsorter.  Intressant läsning, vackra bilder, desutom finns listor som gör valet av  äppelträd mer genomtänkt; till exempel berättas om vilka sorter som är svagväxande (lämpliga för en liten trädgård), vilken sorts äpplen den otålige ska välja för att få frukt snabbt etcetera.
TidningenVi, Nr 18, 2002

"100 älskade äpplen" är ett utmärkt komplement till Görel Kristina Näslunds underbara "Äppelbok" (från 2000, på samma förlag). Men här finns även plats för ett uppslagskapitel i miniformat, utöver de 100 äpplen som presenteras i text och bild. Beskrivningarna är personliga, och det råder inget tvivel om att upphovskvinnan ine bara är kunnig utan också hyser varma känslor för de äpplen som hon berättar om.
   Boken täcker in allt från plantering till skötsel, äppelblommornas färgoch doft (jodå, det finns anledning att välja äppelsort av det skälet också) och användning i köket.
   Ingrid af Sandebergs härliga akvareller presenterar varje individuellt äpple med känsla för form och färg. Något som ytterligare förstärker bokens värde.
Allt om Trädgård nr 14, 2002

Görel Kristina Näslund är Sveriges första äppeldam. Under höstarna ställer hon upp och talar om för folk vad det är för äpplen de har. Då kan man tala om intresse. Utan att klaga står man i kö med sina äpplen i timmar. Bara för att få veta vad det är för sort. Är inte det ett bevis på ett stort intresse hos det svenska folket?
   Görel Kristina Näslund har givit ut många böcker om äpplen. I år ger hon en liten bok, 100 älskade äpplen, på det egna förlaget Kärnhuset. Boken innehåller, just det, 100 älskade äpplen med en sida beskrivning och en vacker plansch.
   Formatet är litet och behändigt, pärmarna lite plastade och jag tror nästan att den är tänkt att kunna tas med ut i trädgården eller på promenaden. Längst bak finns lite praktiska upplysningar om att köpa äppelträd.
Upsala Nya Tidning 19 oktober 2002

Görel Kristina Näslund är en av våra främsta pomologer. I ”100 älskade äpplen” har hon samlat dem alla hundra från A till Ö. Eldrött Duväpple, James Grieve, Maglemer, Snövit, Åkerö och allt vad de kan heta. För varje äpple en kort fin historia och vad som särskiljer det så att man bestämma sorterna man har i sin egen trädgård. En klart charmig bok som faktiskt nästan bara är litet större än ett praktäpple i formatet! Rymmer dessutom också bra härdighetsöversikter och andra bra lathundar.
   Det enda som saknas i detta lilla format är en bra översikt över ät/dessert och kok/matäpplen men de uppgifterna kan man leta sig fram till i presentationerna. En suverän bok som är en mycket bra present då den är en utmärkt guide för den som står i begrepp att köpa äppelträd likaväl för den som bara är allmänt vetgirig.
Östersunds-Posten 5 oktober 2002

Om ursprung, egenskaper, användning och trädets växtsätt berättas på vänster sida, medan uppgifter om blomning och pollinering visas på höger sida under en bild av på varje äppelsort. (…) Görel Kristina Näslunds förälskade beskrivningar av varje äpple närmar sig vinprovarhöjder, men utan dess överdrifter.
   Hon är alltid praktisk och verklighetsnära.
   Ingrid af Sandeberg har målat äpplena i akvarell. Hon har varit noga med inte bara färg och form, utan även varje äpples individuella l fluga och bladskaft.
Skånska Dagbladet 3 oktober 2002